Antena Meniu Search
x
LIVE

Zeci de arbori, tăiaţi ilegal din Parcul Herăstrău

Drujbele au ajuns şi în Bucureşti! Zeci de copaci perfect sănătoşi au fost tăiaţi în Parcul Herăstrău, unul dintre puţinele spaţii verzi ale oraşului, sufocat deja de poluare! Autorităţile îşi pasează responsabilitatea, iar inspectorii de la mediu nu ştiu încă pe cine trebuie să amendeze.

De Andre Rotaru la 17.02.2020, 17:50
Vezi și
  • Zeci de arbori au fost tăiaţi ilegal în Parcul Herăstrău
  • Autorităţile nu ştiu pe cine să amendeze pentru tăierea copacilor

Drujbele au ajuns şi în Bucureşti! Zeci de copaci perfect sănătoşi au fost tăiaţi în Parcul Herăstrău, unul dintre puţinele spaţii verzi ale oraşului, sufocat deja de poluare! Autorităţile îşi pasează responsabilitatea, iar inspectorii de la mediu nu ştiu încă pe cine trebuie să amendeze.

"Parc monument istoric, în loc să se ocupe de ecologizare uitaţi-vă ce groapă de gunoi e aici, ei s-au apucat să taie arborii. Trebuia să aibă o marcă, undeva. Şi n-au avut? Nu". 

Zeci de salcâmi şi pini, sănătoşi tineri, au fost puşi jos de drujbe în Parcul Herăstrău. 

"Sănătoşi, nu poţi să îi numeri cercurile, dar are peste 30 de ani şi el. Nu are niciun fel de problemă. Salcâm, la fel. Sunt amândoi odată plantaţi. De ce trebuia tăiaţi, mai ales că nu e pădure să trebuiască să faci răritură". 

Badea Marinescu, inspector-şef Garda Forestieră: Ne-am deplasat aici şi am constatat mai mulţi arbori tăiaţi. Nu au urme de ciocan de marcat, considerăm că sunt tăiaţi ilegal, în sensul în care nu au act de punere în valoare şi autorizaţie de exploatare

Voluntarii de mediu au fost primii care au descoperit măcelul. L-a făcut public ministrul care a trimis şi Garda Forestieră în anchetă pe teren. 

"24, 25 avem aici, 26, 27, iar numărătoarea oficială continuă până la 35 de arbori tăiaţi. Activiştii de mediu spun însă că cifra reală este mult mai mare iar toată această masă lemnoasă odată pusă în vânzare ar valora peste 14.000 de lei".

Dan Trifu, vicepreşedinte Asociaţia Eco Civică: Vorbim de un parc monument istoric. Şi are grad maxim de protecţie. Adică dacă eu vreau să rup ramura asta de aici trebuie să cer aviz de la Ministerul Culturii, de la autorităţile abilitate

"Am trecut exact când îi tăiau. Era ceva ... o tragedie ce erau. Copaci care sunt uscaţi şi au rămas. Erau efectiv trunchiuri aşa puse şi i-au luat imediat ca nu cumva să mai rămână. Ştiţi câţi copaci au luat de aici? Domnule, s-a rărit. Aici erau de nu puteai să vezi".  

Primăria Capitalei anunţă că: "Este vorba despre o proprietate care se află în administrarea Ministerului Afacerilor Externe - Clubul Diplomaților și face obiectul unui protocol de colaborare încheiat în anul 2017 între Clubul Diplomatic București și Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, în vederea amenajării, redării circuitului de relaxare și agrement, întreținerii și exploatării".

În timp ce instituţiile invocate în comunicatul Primăriei nu comentează situaţia, nici măcar inspectorii de la Mediu nu ştiu încă pe cine să tragă la răspundere.

În România se taie ilegal aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn, conform datelor oficiale. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Zeci de arbori, tăiaţi ilegal din Parcul Herăstrău