Antena Meniu Search
x

A fost spartă aplicația EncroChat, peste 700 sute de arestări la nivel european

O aplicație ultra-secretă de comunicații, EncroChat, folosită de traficanți de droguri și arme, a fost spartă cu succes de Agenția Națională Anticrimă din Marea Britanie, în colaborare cu specialiști din întreaga Europă, informează BBC. Au fost făcute peste 700 de arestări, iar forțele de ordine au confiscat peste două tone de droguri, zeci de arme și 68 de milioane de dolari, bani considerați a proveni din activități infracționale.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 02.07.2020, 20:35

Vezi și
  • Aplicația, folosită în special de persoane implicate în crima organizată
  • Mesajele erau encriptate, iar o opțiunea de panică ștergea toate datele din telefon
  • Sute de utilizatori Encrochat au fost arestați

Operațiunea de amploare a avut loc după ce experții europeni în criminalitate cibernetică au interceptat mesaje trimise cu EncroChat, un serviciu de mesagerie ce permitea encriptarea conținutului, pe telefoane Android modificate.

Deși agenția britanică a făcut parte la investigație, acesta a fost inițiată și condusă de departamente din Franța și Țările de Jos, iar în anchetă a fost implicat și Europolul.

Wil van Gemert, directorul adjunct al Europol, a declarat la o conferință de presă organizată la Haga că spargerea aplicației a permis "disruperea activității infracționale printre care atacuri violente, corupție, tentative de omor și transporturi de droguri la scară mare".

Investigația a durat aproape trei luni și este apreciată de BBC ca fiind cea mai de impact asupra grupurilor de crimă organizată.

Doar în Marea Britanie au fost arestate 171 de persoane. În total, 746 de suspecți au ajuns după gratii. Au fost confiscate arme de asalt, patru grenade, o automată AK-47, peste 1.800 de cartușe de muniție, 28 de milioane de pastile de valium, 55 de mașini de lux și 73 de ceasuri.

"Acesta e doar începutul. Vor destructura rețele infracționale ca rezultate al acestor operațiuni pentru săptămâni, luni și poate chiar ani", a spus Nikki Holland, director de investigații la Agenția Națională Anticrimă.

Aplicația EncroChat avea o opțiune de panică

Aproape 60.000 de persoane, printre care 10.000 doar în regatul Unit, foloseau serviciul EncroChat, care între timp nu mai este disponibil.

EncroChat putea fi operat de pe telefoane Android, iar utilizatorii puteau distruge mesajele trimise către alte persoane, după un anumit interval de timp. De asemenea, exista o opțiune de "panică", iar toate datele de pe telefonul se stergeau la introducerea unui cod de patru caractere.

Conform sursei citate, agențiile europene au început să adune informații despre aplicație la începutul lunii aprilie, iar sistemul ar fi fost spart în cursul lunii martie.

Potrivit CNN, cei care administrau EncroChiar și-ar fi dat seama pe 13 iunie că sistemul a fost spart și au trimis un mesaj către toți utilizatorii prin care îi îndemnau să-și distrugă telefoanele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » A fost spartă aplicația EncroChat, peste 700 sute de arestări la nivel european