Antena Meniu Search
x

Video Au lăsat heliportul pentru biserică. Bolnavii trebuie să meargă zece kilometri distanţă pentru a fi preluaţi

Heliport pentru elicopterele SMURD sau o biserică? Care este necesitatea mai mare în curtea unui spital? La Braşov, alegerea a fost făcută şi a generat reacţii diverse printre bolnavi şi aparţinători. În curtea Spitalului Judeţean, pe terenul unde până nu demult aterizau elicoptere cu pacienţi în stare gravă, s-a ridicat o biserică. 
 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 13.04.2022, 18:51

Vezi și

Astfel că bolnavii ajung acum pe un heliport aflat la zece kilometri distanţă şi sunt preluaţi de acolo cu ambulanţele. Doar că asta înseamnă o întârziere de cel puţin 20 de minute care, de multe ori, poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Autorităţile caută acum o altă soluţie pentru urgenţele medicale de grad zero.

Biserica a fost construită în zona de nord a pavilionului central al spitalului, pe un teren de aproximativ 400 de metri patrati. Locul era folosit de echipajele medicale aeriene pentru aterizarea în cele mai urgente misiuni. 

Şantierul a fost deschis, iniţial, în baza unei autorizaţii de construcţie din 2011. Însă, pentru că biserica nu a fost gata, peste cinci ani mai tarziu, Primaria a emis Parohiei Spitalului o noua autorizatie. Termenul pentru finalizarea lucrarilor: 19 mai 2019. Însă, biserica nu e gata nici astazi. 

Heliport vs biserică

Pe acelaşi subiect

Rezultatul? Pacienţii aflaţi in stare critica, aduşi la Brasov cu elicopterul sau preluaţi de aici trebuie transportaţi cu ambulanta cale de zece kilometri. Adica distanta dintre spital si fabrica IAR Ghimbav, cel mai apropiat loc de aterizare.

Raed Arafat, sef DSU: S-a decis sa se puna o capela, in locul punctului unde aterizam, de regula. Si eu, cand lucram pe elicopter, am aterizat chiar aici, ca medic si am preluat de la UPU pacienti. A fost o decizie luata la un anumit nivel si s-a pus, in loc, o capela, motiv pentru care elicopterul acum aterizeaza la distanta destul de importanta, la Ghimbav. Normal ca intarzie asistenta pacientului.

General de flotila aeriană Catalin Dache, inspector sef IGAv: Diferenta majora este pentru pacient, intrucat, la momentul acesta, noi aterizam la Ghimbav, de unde pacientul este preluat de o ambulanta si adus terestru, pana la spital. Asta inseamna timp pretios, pierdut prin transportul pacientului, plus disconfortul produs de transportul rutier. 

Localnic: E bine ca s-a facut capela, in locul heliportului? Nu. De ce? Pai mai e una aici, numai biserici?

Localnică: E bine sa fie biserica, de ce sa nu fie biserica? Mai vine un preot, nu vedeti ca acum oamenii, mai mult la Dumnezeu se roaga, decat la ...

Claudiu Loghin, reporter: Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov a refuzat sa faca orice comentariu despre situatia care a dus la intarzieri atat de mari in gestionarea urgentelor medicale.

Nici parohul bisericii nu a vrut sa comenteze circumstantele construirii lacasului de cult. Acum, autoritatile locale cauta solutii pentru amenjarea unui heliport pe cladirea spitalului sau pe un alt teren din curtea unităţii medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Au lăsat heliportul pentru biserică. Bolnavii trebuie să meargă zece kilometri distanţă pentru a fi preluaţi