Antena Meniu Search
x

Video "Era piele şi os, acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă". Un nou azil al groazei, descoperit în Mureş: "Se auzeau plânsete noaptea"

Un nou azil al groazei, aflat în judeţul Mureş, scoate la iveală realitatea cruntă în care trăiesc oamenii nimănui. Mai multe persoane bolnave, tineri şi bătrâni, erau ţinute în condiţii inumane, în subsolul clădirii. Cu doar o zi înainte, autorităţile au trecut pragul centrului pentru control însă spun că nu au găsit nimic neobişnuit.

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 09:18

Vezi și

Paturi improvizate, saltele murdare, pereţi îmbâcsiţi şi geamuri acoperite cu celofan. Sunt condiţii greu de privit însă este realitatea crudă în care trăiau mai multe persoane cu probleme de sănătate, în centrul din Bărdeşti. Departe de ochii lumii, într-un subsol insalubru, oamenii nimănui au fost găsiţi murdari, subnutriţi şi confuzi. Descoperirea şocantă a fost făcută de reprezentanţii unui ONG, în urma unui control neanunţat. Problemele au ieşit la iveală încă de la intrarea în centru. "Poarta era închisă cu un lanţ gros şi cu un lacăt. Am solicitat deschiderea porţii. Ne-a fost permis accesul în interior", a declarat Georgiana Pascu - Centrului de Resurse Juridice.

În total, în centru se aflau 30 de persoane, peste limita pentru care centrul primise aprobarea de funcţionare

Unde au găsit aproximativ 20 de beneficiari ai centrului, care la prima vedere păreau îngrijiţi corespunzător, însă ce au descoperit ulterior, este greu de descris. La subsol, unde se afla şi spălătoria, în spatele unei perdele de plastic, agonizau, lipsite de orice fel de ajutor, mai multe persoane, toate cu dizabilităţi. "Persoanele acestea zăceau pur şi simplu pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla într-o stare gravă de malnutriţie. Era piele şi os şi era acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă", a declarat Georgiana Pascu - Centrului de Resurse Juridice.

În total, în centru se aflau 30 de persoane, peste limita pentru care centrul primise aprobarea de funcţionare. Pacienţii găsiţi în subsol ar fi fost aduşi la Mureş din mai multe centre din ţară, unii dintre ei chiar din Capitală, spun surse Observator. În acte însă, niciunul nu figura ca fiind internat acolo. Pe lângă condiţiile greu de imaginat în care trăiau, beneficiarii erau trataţi ca nişte animale de către cei care ar fi trebuit să le ofere tot sprijinul. "La doi dintre aceştia am putut vedea urme proaspete de legături. I-am întrebat ce s-a întâmplat, de faţă cu poliţia şi au confirmat că au fost legaţi recent de conducerea acestui centru, de mâini şi de picioare", a declarat Georgiana Pascu - Centrului de Resurse Juridice.

Pe acelaşi subiect

O adevărată desfăşurare de forţe a avut loc la centru imediat după ce au fost anunţaţi poliţiştii. Inclusiv autorităţile locale au venit să evalueze situaţia. "Am găsit acolo 5 beneficiari in subsolul clădirii ţinuţi într-adevăr în condiţii improprii", a declarat Cristian Răduţ, director executiv AJPIS Mureş. "Au fost găsiţi trei într-o încăpere la subsolul incintei şi doi într-o altă încăpere în lateral", a declarat Nicolae Florin Pălăşan - Subprefect Mureş. "Condiţiile igienico-sanitare erau deplorabile. Nu erau pentru a îndeplini condiţii corespunzătoare de autorizat", a declarat reprezentantul DSP. "Imaginati-vă cât de crunt este să fii închis, mutat dintr-un loc in altul şi să te trezeşti lipsit de apărare în subsolul unei clădiri ca aceasta", a declarat Georgiana Pascu - Centrului de Resurse Juridice.

În ultima perioadă la acest azil au avut loc mai multe controale, cel mai recent chiar în urmă cu două zile. De fiecare dată lucrurile păreau normale, spun reprezentanţii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. "Am fost de mai multe ori în control la acest centru. De fiecare dată când au venit inspectorii sociali în control au găsit lucrurile în normalitate. Au fost 4 inspectori de la AJPIS Mureş, au verificat, au fost 20 de beneficiari, pe care aceştia i-au identificat cu buletinul şi nu au sesizat altceva", a declarat Cristian Răduţ, director executiv AJPIS Mureş.

Situaţia nu a rămas fără ecou nici la Bucureşti. Ministerul Muncii a luat decizia de a suspenda licenţa de funcţionare a centrului. In urma acestei decizii beneficiarii au fost relocaţi. 17 dintre ei au ajuns la Spitalul din Târgu Mureş, alţi 13 au fost duşi în diferite centre, iar unul a fost luat acasă de aparţinători. "Am primit de la Minisgerul Muncii o adresă prin care s-a retras licenţa acestui centru şi prin urmare avem obligaţia să relocăm toate persoanele care sunt în centrul acesta", a declarat subprefectul judeţului Mureş. "La faţa locului ne-am deplasat cu două echipaje de prim-ajutor, respectiv 3 autospeciale de transport victime multiple şi personal şi un microbuz care va fi folosit şi pentru relocarea persoanelor care vor fi transportate în alte centre dispuse de către DGASPC", a declarat reprezentantul ISU.

Inclusiv premierul Marcel Ciolacu a reacţionat în urma situaţiei şi spune că va avea grijă ca vinovaţii să plătească. "Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!", a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu. Părerile oamenilor care locuiesc în apropierea azilului sunt însă împărţite. "Nu am văzut nimic care să imi scoată in evidenţă ceva care să dea de gândit autorităţilor. Nu am văzut nici bolnavi, nu am auzit nici urlete, nici scandal", spune un bărbat. "Se auzeau plânsete noaptea. S-au auzit la noi în cameră. S-au auzit plânsete, urlături, ceva de genul ca şi cum ar fi fost închisă o fată", spune o femeie.

Pentru patronul centrului ar fi o a doua lovitură, în doar câteva săptămâni. În declaraţia de avere este specificat faptul că ar deţine, pe lângă acest centru, un alt azil, în Târgu Mureş. În urma controalelor desfăşurate la nivel naţional, la începutul acestei luni şi acela ar fi fost închis, tot din cauza condiţiilor improprii în care erau ţinuţi oamneii nimănui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "Era piele şi os, acoperită de muşte. O alta plângea şi cerea apă". Un nou azil al groazei, descoperit în Mureş: "Se auzeau plânsete noaptea"