Antena Meniu Search
x

Băiat de 18 ani ţinut în sclavie în Maramureş. Individul care l-a exploatat prin muncă e un recidivist

În România anului 2020, sunt oameni care trăiesc în sclavie. Un astfel de caz, descoperit în Maramureş, i-a speriat şi pe anchetatori. Un tânăr de 18 ani a fost sechestrat şi torturat timp de un an de un bărbat care s-a făcut stăpân pe viaţa lui. Individul a fost lăsat în arest la domiciliu, deşi este recidivist. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 28.08.2020, 22:57

Vezi și
  • Băiatului i s-au promis 200 de Euro pe lună, dar a fost păcălit.
  • Tânărul a evadat din garajul în care era ţinut.

Sechestrat, lovit, umilit şi batjocorit. Aşa a arătat viaţa adolescentului bolnav de epilepsie timp de un an. Pentru a-l obliga să muncească în gospodărie, bărbatul care s-a făcut stăpân pe viaţa lui folosea orice: de la lopată, până la... cabluri electrice. Apoi, îl forţa să doarmă în garaj. 

Ororile au fost filmate chiar de agresor. Individul posta imaginile pe reţelele de socializare. Băiatul abuzat avea 17 ani, când a fost ademenit de agresor cu promisiunea că, în schimbul muncii sale, va primi 200 de euro pe lună, mâncare şi cazare. În realitate, tânărul a fost transformat în sclav. 

"Persoana vătămată (...) nu a fost renumerată. (...) Inculpatul nu i-a permis victimei accesul la asistență medicală necesară, deși cunoştea ca aceasta suferă de epilepsie şi mai mult, că avea leziuni suferite în urma loviturilor și maltratărilor la care a fost supus de către inculpat. (...) Aceste aspecte au fost confirmate și de concluziile raportului constatator medico-legal", spune DIICOT într-un comunicat.

După un an de chin, într-o noapte, tânărul a reuşit să fugă din garajul unde era ţinut şi s-a dus direct la poliţie. Două luni mai târziu, agresorul a fost luat pe sus cu mascaţii. Dar NU a fost arestat. Bărbatul de 39 de ani este acum în arest la domiciliu. În faţa anchetatorilor, a spus că el ar fi, de fapt, victima. Şi că totul ar fi o răzbunare a soţiei lui, cu care este în proces de divorţ. Dovezile adunate de procurorii DIICOT spun însă cu totul altceva. Ba mai mult, băiatul de 18 ani nu este prima victimă a bărbatului.  

"(...) În cursul anilor 2018-2019, inculpatul a mai recrutat un tânăr în vârstă de 22 de ani (...), pentru a munci în domeniul construcțiilor în folosul său, fiind în permanență supravegheat și agresat fizic, fiindu-i reținute actele de identitate, în toată această perioadă nefiind remunerat pentru muncile prestate", se mai afirmă în comunicatul DIICOT.

Gospodăria în care a fost ţinut tânărul nu e în mijlocul pustietăţii. Chiar şi aşa, vecinii susţin că nu au ştiut nimic. 

"Eu mă înţeleg bine cu el, nu am probleme", spune o localnică.

"Asta-i treaba lor ce-o făcut. Nu ştiu, o fost la lucru, dar eu îmi văd de treburile mele", declară un locanic.

O reacţie pe cât de şocantă, pe atât de banală, ne spun criminaliştii. Sclavia modernă nu ne sensibilizează. 

Dorin Coste, fost șef Serviciul Investigații Criminale: De cele mai multe ori, vecinii sunt exploataţi sentimental de agresori, inducând ideea că fac bine celor pe care îi ţin în sclavie.

Potrivit Indexului Global al Sclaviei, în 2018, aproape 90 de mii de români erau victime ale sclaviei moderne. Două cazuri au reuşit totuşi să şocheze societatea. 2019, judeţul Maramureş. Copiii de la un centru de reeducare au fost ţinuţi în sclavie, umiliţi şi bătuţi timp de cinci ani. 2016, Berevoieşti, judeţul Argeş. O grupare infracţională a exploatat şi torturat timp de patru ani 40 de persoane, inclusiv minori şi persoane cu dizabilităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Băiat de 18 ani ţinut în sclavie în Maramureş. Individul care l-a exploatat prin muncă e un recidivist