Antena Meniu Search
x

30 de bebeluși născuți prematur ar fi murit din cauza lipsei dotărilor din spitale

30 de bebeluşi de câteva sute de grame sau cu grave probleme medicale au murit pentru că nu au avut acces la un incubator. Este declaraţia şocantă a şefului secţiei de Terapie Intensivă nou născuţi a celui mai mare spital de copii din Capitală. România este ţara în care cei mai mici şi mai fragili bebeluşi nu au loc. Iar autorităţile doar promit. Fără să rezolve. S-a ajuns în situaţia în care Spitalul Marie Curie a tratat un bebeluş pe datorie.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 14.10.2020, 22:04

Vezi și
  • Maternitățile din România ar mai avea nevoie de cel puțin 100 de paturi de Terapie Intensivă neonatală.

Mamă bebeluș: Efectiv mi s-au tăiat picioarele, am zis că nu e adevărat. Speram să nu fie atât de grav. Să nu-l auzi cum respiră, să nu-l auzi cum plânge ...

Eduard s-a născut acum câteva zile cu grave probleme de sănătate, iar medicii le-au spus părinților că va fi salvat doar dacă va fi transferat într-un spital în care poate fi operat și în care există aparatură performantă. 

Așa a ajuns la Spitalul Marie Curie. Copilul a fost operat, organele i-au fost repoziţionate şi se simte mai bine. Mama a trecut prin clipe cumplite pentru că i-a auzit pe medici că nu mai sunt bani pentru tratarea prematurilor. 

Claudia Ioniță, mama lui Eduard: Îmi făceam griji oricând că orice se poate întâmpla sau că poate are nevoie de o anumită intervenţie şi nu dispun de resursele necesare.

În 2019, medicii care lucrează în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie au primit 1,3 milioane de lei pentru îngrijirea prematurilor. Anul acesta, ministerul le-a dat aceeași sumă, dar fondurile s-au terminat încă de luna trecută. Au mai primit 100.000 de lei, dar s-au dus repede. Şi aşa e în fiecare an. 

În această secţie de Terapie Intensivă sunt internaţi bebeluşi cu grave malformaţii sau care aveau doar câteva sute de grame când s-au născut. În medie, copiii rămân spitalizaţi o lună, iar costul tratamentului se ridică și la 100.000 de euro pentru un copil. Iar atunci când se termină banii, ca acum, medicii îi tratează pe datorie.

Acest bebeluș a fost operat la inimă de urgență. Acum, două aparate îi suplinesc funcțiile inimii, plămânilor și rinichilor. 

Astăzi, în al 12-lea ceas, ministerul a alocat încă 800.000 de lei. 33 de copii sunt internați acum în secția de Terapie Intensivă de la Marie Curie. Cu șase mai mulți decât ar trebui. Alții așteaptă eliberarea unui pat. 

Pentru prematuri, viaţa începe din start cu o loterie. Iar unii dintre ei mor pe o listă de aşteptare. 

Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie nou născuţi Marie Curie: Pe lista de așteptare, într-un an și 10 luni, sunt 30 la noi. Dar într-un an şi 10 luni, 30 au murit. Părinții reclamă la Poliție și polițiștii și procurorii verifică. Avem dosare. Ei mor că nu avem unde să-i punem. Se cheamă omor din culpă.

În toate maternităţile avem în jur de 250 de incubatoare. Ar mai fi nevoie de cel puțin încă 100 de paturi de Terapie Intensivă neonatală. Inspecţia Sanitară de Stat şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii au mers în control la Spitalul Marie Curie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » 30 de bebeluși născuți prematur ar fi murit din cauza lipsei dotărilor din spitale