Blocajul cardurilor de sănătate, considerat problemă de siguranţă naţională
Sunt 22 de zile de când cardurile de sănătate nu funcţionează, iar ministrul Sănăţii pune un diagnostic crunt: e o problemă de siguranţă naţională ce trebuie investigată de procurorii anticorupţie. Sistemul informatic nu mai are spaţiu de stocare şi nu există firmă care să se ocupe de mentenanţă.
Sunt 22 de zile de când cardurile de sănătate nu funcţionează, iar ministrul Sănăţii pune un diagnostic crunt: e o problemă de siguranţă naţională ce trebuie investigată de procurorii anticorupţie. Practic, sistemul informatic nu mai are spaţiu de stocare şi nu există nicio firmă care să se ocupe de mentenanţă. În tot acest timp, singurii care suferă sunt pacienţii. Fie nu primesc consultaţie, fie aşteaptă cu orele pe hol până ce medicii le completează datele offline. Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Aigurări de Sănătate şi-a dat demisia, dar premierul vrea mai mult, demiterea şefului CNAS.
După 22 de zile în care cardurile de sănătate nu au funcţionat, ministrul Sănătăţii a pus diagnosticul: o problemă de securitate naţională! Inspectorii ministerului au verificat fiecare act în parte din ultimii 7 ani, iar concluziile vor ajunge pe masa procurorilor DNA.
Practic, mii de pacienţi decontează pe timpul şi banii lor o neglijenţă a mai marilor din sănătate: sistemul informatic nu are mentenanţă.
O pacientă spune că "de dimineaţă, înainte să vin pentru reţetă, m-am şi gândit - dacă nu pot să primesc reţeta, câte medicamente mai am?".
Platforma informatică a fost lansată în anul 2012, are peste 17 milioane de utilizatori şi a costat 100 de milioane de euro.
Daniel Osmanovici, fostul purtător de cuvânt al CNAS, şi-a dat demisia, după o declaraţie controversată.
Premierul a cerut, însă, şi demiterea preşedintelul CNAS, Răzvan Vulcănescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰