Bogdan Aurescu: "Vedem un vârf de criză. Doar Vladimir Putin știe de ce Rusia forțează un conflict în Ucraina"
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, duminică, la Prima TV, că masarea de trupe la graniţele Ucrainei creează o presiune puternică asupra acestei ţări. Aurescu a subliniat că doar preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ştie de ce Rusia forţează un conflict în Ucraina.
Întrebat duminică, la Prima TV, de ce Rusia forţează un conflict în Ucraina, Bogdan Aurescu a declarat că doar Vladimir Putin cunoaşte răspunsul, iar noi putem doar să ne facem o idee asupra a ceea ce urmăreşte Rusia.
"Răspunsul îl cunoaşte cel mai bine preşedintele Putin. Noi putem să ne facem o idee destul de consistentă cu privire la ce urmăreşte Federaţia Rusă (...) pentru că nu este o criză declanşată recent. Ceea ce vedem în aceste ultime săptămâni şi în ultimele două luni, să spunem, este un vârf de criză", a declarat Bogdan Aurescu
Acesta a explicat că, încă de anul trecut, din martie- aprilie, asistăm la o desfăşurare de forţe a Rusiei în regiune, în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre, printr-un exerciţiu care la momentul respectiv era calificat ca fiind cea mai mare desfăşurare de trupe, după finalul Războiului Rece.
"Ceea ce se întâmplă astăzi în vecinătatea Ucrainei depăşeşte deja acel considerat vârf la acel moment din martie- aprilie", a declarat Bogdan Aurescu.
- Oficiali americani: Rusia are deja pregătită 70% din armata necesară unei invazii la scară largă în Ucraina....
- Scenariul de care ucrainenii se tem cel mai tare. Cum se antrenează civilii alături de trupele speciale și cele de...
- FT: SUA cred că Rusia plănuieşte un exerciţiu nuclear de amploare, "un avertisment pentru Occident" să nu...
Ministrul de Externe a mai precizat că sunt în discuţie două tratate pentru a fi încheiate cu Federaţia Rusă.
"Avem aşezate pe masă, din partea Federaţiei Ruse, două propuneri în două proiecte de tratate - unul adresat pentru a fi încheiat de Federaţia Rusă cu Statele Unite, unul pentru a fi încheiat de Federaţia Rusă cu NATO. (...) Găsim propuneri în care, fără îndoială, pun sub semnul întrebării elemente fundamentale ale ordinii de securitate internaţională, ale ordinii de securitate europeană existente", a mai declarat Aurescu.
"Constatăm că această masare de trupe fără precedent în proximitatea Ucrainei creează o presiune puternică asupra acestei ţări, deci putem vorbi de spectrul unei ameninţări cu folosirea forţei. De fapt, pare o ameninţare cu folosirea forţei. Constatăm că, pe de-o parte, există o anumită preocupare a Federaţiei Ruse de a aduce într-o anumită formă Ucraina sub influenţa Rusiei, pe de altă parte constatăm o preocupare a Federaţiei Ruse de a pune în discuţie parametri arhitecturii de securitate europene", a mai afirmat Aurescu.
El este de părere că Rusiei i-au fost date anumite răspunsuri destul de convingătoare.
"La aceste preocupări ale Federaţiei Ruse, comunitatea occidentală a încercat să dea un răspuns şi cred eu că l-a şi dat destul de convingător. În acelaşi timp, a încercat, printr-o serie de sesiuni de dialog, să obţină o dezescaladare a acestei situaţii de securitate care este evident îngrijorătoare pentru toată lumea", a afirmat Bogdan Aurescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰