Bonuri de masă, pentru românii care se vaccinează anti-covid
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că a fost agreată soluţia acordării de bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează anti-covid.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 spune că vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluţie de protecţie împotriva COVID-19. În acest context, ministrul Sănătăţii a anunţat că coaliţia de guvernare a agreat soluţia acordării de bonuri de masă pentru persoanele care se vaccinează anti-COVID.
Potrivit Ioanei Mihăilă, bonurile vor avea valoare nominală de 100 de lei şi constituie o măsură de stimulare a vaccinării împotriva SARS-CoV-2.
"În ceea ce priveşte măsurile de stimulare, am agreat o măsură care a fost propusă şi anume bonuri de masă pentru cei care se vaccinează de acum încolo şi urmează să vedem posibilităţile tehnice pentru a organiza loterii pentru persoanele vaccinate. Propunerea este de aproximativ 100 de lei pentru un bon de masă, pentru vaccinare completă - a doua doză de Pfizer sau prima doză de Johnson", a declarat Mihăilă.
Când va fi implementat proiectul privind bonuri de masă pentru vaccinare
- Mesaj extrem de dur al unui medic din Iaşi: "Cei care acum refuză masca şi vaccinarea vor muri în valul 4" - VIDEO
- 19 persoane infectate cu variante Delta au murit, una fiind vaccinată cu schema completă. Gheorghiţă: Numărul...
- Adaptarea vaccinului Pfizer la noile tulpini Covid-19 nu este "deocamdată" necesară, anunță CEO-ul BioNTech
- Cum remodelează Trump armata SUA: transgenderii interziși, politicile DEI eliminate, reprimirea soldaților dați...
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că în coaliţie au fost discuţii despre demararea unui proiect pilot prin care persoanele care se vaccinează să primească un voucher în valoare de 100 lei. De asemenea, va exista şi o loterie care e posibil să funcţioneze după modelul ANAF cu bonurile fiscale. Impactul bugetar iniţial este de 50 milioane lei pentru ambele proiecte, a mai spus şeful Guvernului.
„Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere de câte 100 lei şi o loterie şi vom aloca şi aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătăţii, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătăţii cel cu vouchere, cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei. Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Ştiţi foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite. Propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic şi dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a explicat Florin Cîţu, marţi la finalul şedinţei coaliţiei care a avut loc la Parlament.
Întrebat când va fi implementat proiectul pilot, Cîţu a răspuns: „Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţă de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei. Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira”.
Zi liberă pentru vaccinare
Proiectul de lege al USR-PLUS care prevede ca persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 să îşi poată lua o zi liberă plătită a fost adoptat de Camera Deputaţillor cu 263 de voturi „pentru”, 30 „contra” și patru abțineri, la finalul lunii iunie.
Pe 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a adoptat raport favorabil la proiectul de lege care modifică legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, acelaşi drept fiind acordat şi părintelui care îşi vaccinează copilul, după cum urmează:
- o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
- o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
- de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.
„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor. De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, conform iniţiativei de lege.
Este prevăzută, prin proiect, şi posibilitatea acordării unei zile libere părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 14 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept este acordat pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.
Potrivit unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.
„În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani. Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat deputata USR PLUS Oana Ţoiu, una dintre iniţiatoarele proiectului.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰