Brăţări electronice de protecţie pentru victimele violenței domestice
Autorităţile române vor brăţări electronice de protecţie pentru victimele agresiunilor familiale! Chiar de la sfârşitul anului, dispozitivele ar putea ajunge în ţara noastră şi ar putea fi monitorizate chiar de Serviociul de Telecomunicaţii Speciale, prin platforma 112.
Autorităţile române vor brăţări electronice de protecţie pentru victimele agresiunilor familiale! Chiar de la sfârşitul anului, dispozitivele ar putea ajunge în ţara noastră şi ar putea fi monitorizate chiar de Serviociul de Telecomunicaţii Speciale, prin platforma 112. Măsura vine în contextul în care numărul infracţiunilor din categoria violenţelor domestice creşte continuu de cinci ani. Şi asta nu e tot. Aproape jumătate dintre cei care au interdicţia de a se apropia de victimă, încalcă această obligaţie.
Pentru o mamă, victimă a violenței soțului, a fost momentul în care a ales să se salveze, după doi ani de coşmar. Chiar şi când era însărcinată, soţul său o bătea cu o cruzime greu de imaginat. Iar când fetiţa lor a împlinit nouă luni, mama a hotărât să plece împreună cu ea de acasă.
A reuşit să fugă, dar nu a cerut sprijinul autorităţilor. Aşa că ameninţările au continuat încă nouă ani. Abia în ianuarie, femeia a cerut un ordin de protecţie în instanţă.
O frică întemeiată. Pentru că 4 din 10 agresori, care au interdicţia să se apropie de victimă, încalcă această obligaţie. Ar putea fi opriţi, dacă ar fi monitorizaţi prin brăţări electronice, însă astfel de sisteme nu există deocamdată în ţara noastră.
Tudorel Toader spune că la Ministerul Justiţiei există deja un proiect de lege prin care brăţările electronice ar putea fi introduse în România chiar până la sfârşitul acestui an. Ministrul spune că s-a inspirat din ţări precum Israelul sau America, acolo unde brăţările sunt folosite şi pentru supravegherea celor care au de executat o pedeapsă, dar mai ales pentru siguranţă.
Oficialii se gândesc să le ofere brăţări electronice inclusiv victimelor şi să le conecteze la sistemul 112. Asfel încât alarma să se dea imediat în caz de pericol. Până atunci, la fiecare 30 de secunde, o româncă este agresată de partener.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰