Antena Meniu Search
x

SUA au BOMBARDAT Siria! Peste 50 de rachete Tomahawk au ţintit o bază a regimului Bashar al-Assad. Şase oameni au murit. REACŢIA Kremlinului

Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”, relatează AFP.

Statele Unite au atacat joi noaptea Siria, lansând zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a regimului ca răspuns la un presupus atac chimic pe care Donald Trump l-a catalogat drept o ”ruşine pentru umanitate”.

Update ora 13:00 Nouă avioane siriene au fost 'distruse' în atacul american împotriva aerodromului Shayrat, a anunţat televiziunea rusă Rossia 24.

Update ora 11:45 Şase persoane au fost ucise în atacul american cu rachete de croazieră din noaptea de joi spre vineri, anunţă armata siriană.

Update ora 09:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că atacul american asupra bazei aeriene siriene Shayrat este o ”agresiune împotriva unui stat suveran şi o încălcare a dreptului internaţional”.

Pe acelaşi subiect

Putin crede că Statele Unite au efectuat acest atac sub un ”pretext tras de păr”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

Rusia a argumentat că moartea civililor din orăşelul sirian Khan Sheikhoun a avut loc după ce forţe siriene au bombardat un arsenal chimic rebel.

Update ora 09:19 - Guvernatorul provinciei Homs a anunțat, vineri, că bilanțul atacului lansat de Sttele Unite  în Siria este de cinci morți și șapte răniți, informează televiziunea siriană.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat anterior că cel puțin patru oameni au murit în urma atacului din această noapte.

Update ora 09:00 - Prima reacţie a Rusiei după atacul cu rachete american din noaptea de joi spre vineri a venit din partea lui Viktor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei care a declarat că operaţiunea "ar putea reduce la zero cooperarea deja stabilită între armata Rusiei şi SUA, deoarece Statele Unite nu au contactat conducerea rusă".

Au fost lansate ”59 de rachete” de tip Tomahawk, a anunţat un oficial de la Casa Albă, precizând că Washingtonul a vizat baza aeriană de la Shayrat, care este ”asociată programului” armelor chimice al Damascului şi ”direct legată” de evenimentele ”oribile” de marţi.

Preşedintele Donald Trump a declarat că aceste operaţiuni sunt ”în interesul vital al securităţii naţionale” a Statelor Unite.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Postul de televiziune sirian le-a catalogat la rândul său drept o ”agresiune”.

La 4 aprilie, un raid imputat armatei siriene împotriva localităţii Khan Sheikhoun, în nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi, inclusiv 27 de copii.

Statele unite au acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că a folosit un agent neurotixic de tip sarin împotriva acestui mic oraş rebel. Imagini cu victime - femei şi copii - care agonizau au şocat lumea.

Preşedintele Trump a ameninţat încă de miercuri că va trece la acţiune împotrva omologului său sirian, din cauza acestui atac ”odios”, un ”afront la adresa umanităţii”.

Joi, sosind în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez Xi Jimping, el a denunţat o ”ruşine pentru umanitate” şi a reclamat ca ”ceva să se întâmple”.

Şeful diplomaţiei american Rex Tillerson a acuzat ”regimul sirian de sub Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad că este vinovat de acest atac”.

Cancelarul german Angela Merkel a arătat şi ea cu degetul ”regimul lui (al-)Assad”.

Însă Rusia, aliata Siriei, a avertizat Statele Unite chiar înainte de atacul cu rachete.

”CONSECINŢE NEGATIVE”

La finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluţie de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat împotriva unor ”consecinţe” în cazul unei intervenţii militare americane.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunţat să atace regimul sirian după un atac cu armament chimic în apropiere de Damasc care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi. La acea vreme, magnatul în domeniul imobiliar Donald Trump l-a îndemnat, pe Twitter, pe Obama să nu intervină în Siria.

Joi, Rex Tillerson a pledat, de asemenea, pentru plecarea preşedintelui sirian de la putere, după ce a spus exact pe dos în urmă cu o săptămână.

De acum, în ochii şefului diplomaţiei americane, ”rolul lui al-Assad în viitor este nesigur, iar având în vedere faptele pe care le-a comis pare să nu mai aibă vreun rol în guvernarea poporului sirian”.

Joia trecută, el şi ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley au părut să accepte o rămânere la putere a şefului statului sirian, după care au ridicat tonul săptămâna aceasta.

Fostul secretar de Stat democrat Hillary Clinton, care a militat pentru o abordare mai în forţă a administraţiei lui Barack Obama împotriva regimului de la Damasc, s-a declarat în favoarea unor atacuri aeriene care să ”distrugă” baze aeriene siriene.

Perceput ca un izolaţionist şi ostil intervenţionismului Americii în Orientul Mijlociu, Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut un ”impact enorm” asupra sa şi că ”atitudinea (sa) faţă de Siria şi (al-)Assad s-a schimbat clar”.

Indignarea internaţională a crescut după difuzarea unor imagini cu copii cuprinşi convulsii şi cu masca de oxigen pe faţă, cu persoane zăcând pe străzi cuprinse de spasme şi cu spumă la gură. Caracterul chimic al atacului pare astfel să se precizeze, chiar dacă circumstanţele rămân controversate.

În Turcia, unde numeroşi răniţi au fost evacuaţi, primele analize ”efectuate pe baza unor elemente prelevate de la pacienţi sugerează că au fost expuşi unui agent chimic”, potrivit Ministerului Sănătăţii. Medici şi ONG-uri ca Médecins sans frontières (MSF) au evocat, de asemenea, utilizarea unor ”agenţi neurotoxici”, şi anume gaz sarin.

GAZ INVIZIBIL

Acest gaz este inodor şi invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact cu pielea blochează transmiterea influxului nervos şi antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că a folosit gaz sarin pe 21 august 2013, în atacul asupra unor localităţi aflate sub controlul rebelilor la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi - inclusiv 420 de copii - potrivit Statelor Unite.

Însă şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem a reafirmat că armata ţării sale ”nu a utilizat şi nu va utiliza niciodată” arme chimjice împotriva poporului său, ”nici măcar împotriva teroriştilor”, expresia prin care regimul îi desemnează pe rebeli şi pe jihadişti deopotrivă.

Potrivit lui Mouallem, aviaţia a atacat ”un depozit de muniţie aparţinând” unor jihadişti şi care ”conţinea substanţe chimice”. Este o explicaţie deja avansată de armata rusă, dar considerată ”fantezistă” de către experţi militari.

Sursa: News.ro, Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » SUA au BOMBARDAT Siria! Peste 50 de rachete Tomahawk au ţintit o bază a regimului Bashar al-Assad. Şase oameni au murit. REACŢIA Kremlinului