Video Căldura, un lux în caloriferele bucureştenilor. Director Termoenergetica: Pe finalul lunii vom fi cât se poate de bine
A venit din nou frigul în Capitală, iar caloriferele oamenilor sunt tot reci. Sunt cartiere întregi care suferă din cauză că sistemul de termoficare funcționează la capacitate redusă. Iar cei mai ghinionişti sunt cei care stau în zonele aflate la mare distanţă de CET-uri care alimentează sistemul.
Cum e afară, așa-i și-n casă. Așa a fost și iarna trecută, așa e și acum. Și e abia octombrie. Temperaturile au scăzut până la 5-10 grade Celsius. Iar în multe blocuri din Capitală căldura din calorifere deja pare un lux.
"Ieșim în stradă, să ne încălzească parlamentarii la ei în cabinete".
"De mulți ani e așa. Mai ales zona în care suntem, suntem departe de centrală, de toate celelalte", spun bucureştenii.
În București, din cele cinci CET-uri care alimentează sistemul de termoficare, funcționează doar trei. Cele mai reci cartiere sunt Aviației, Tei, Colentina și Fundeni. Aici, agentul termic e livrat de CET SUD. Doar că, de la bază și până la destinație, mare parte din căldură se pierde din rețea. Din cauza avariilor și a distanței lungi.
- Gigacaloria în București, mai scumpă cu peste 100 de lei anul acesta. Suma estimată de Nicușor Dan
- 2.000 de bucureşteni aşteaptă debranşarea, angajaţii Termoenergetica spun că nu fac faţă cererilor. Unii au...
- Teama de facturi "muşcă" mai tare decât frigul. În casa unei familii, caloriferele reci au devenit suport pentru...
Bucureştenii s-au rămas doar cu promisiuni
Claudiu Crețu - director Termoenergetica: Date fiind problemele pe care le are sistemul, din cauza subfinanțării cronice pe atâția ani, nu permite pornirea imediată a sistemului.
Anul trecut, pe vremea asta, primarul Capitalei promitea că-n sezonul rece va fi cald în case. Promisiune a rămas.
"La declarațiile de anul trecut ale domnului primar, am tras speranțe că o să fie mai bine. Și ne-am hotărât, până la urmă, să ne punem centrală. Și bine am făcut", spune un bucureştean.
Soluții pentru cei care nu-și permit o centrală proprie ar fi.
Claudiu Crețu - director Termoenergetica: Investiții masive, reabilitarea țevilor, centrale noi, flexibile, eficiente. Din păcate, în ultimii 10 ani nu s-au făcut. Ele trebuie făcute.
Până să atingem obiective atât de îndrăznețe, rămânem la metoda tradițională: cârpim ce se strică.
"Să repare conductele în toiul verii, nu acum. Să scadă prețul sau să-l plafoneze cumva. E singura variantă, mai ales pentru pensionari", spun bucureşteni.
Doar că tot la nivel de promisiuni suntem. Şi nici ele nu le țin de cald oamenilor.
Claudiu Crețu - director Termoenergetica: Situația se îmbunătățește, se va îmbunătăți și de zilele următoare, pe finalul lunii vom fi cât se poate de bine.
În 2021, s-au modernizat doar 15 kilometri de rețea primară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰