Antena Meniu Search
x

Căluți de mare și calcani filmați în apa limpede a Mării Negre, la Constanța (Video)

Natura şi animalele îşi iau planeta înapoi. Pentru că oamenii s-au izolat şi au pustiit oraşele, decorul urban liniştit... a dat ocazia necuvântătoarelor să revină în locurile care, odată, le-au aparţinut. Delfinii înoată pe canalele limpezi ale Veneţiei, căprioarele stau fără griji pe şosele şi prin parcuri. Iar, la noi, în Constanţa, un scafandru a filmat, după mulţi ani de absenţă, căluţi de mare şi calcani într-o apă mai limpede ca niciodată.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 31.05.2020, 22:13

Vezi și
  • Calcanii și căluții de mare apar foarte rar în zona țărmului din Constanța.
  • Pascale Roibu e scafandru profesionist de 17 ani.

Imaginile rare au fost surprinse de un scafandru profesionist, la mai puţin de 100 de metri de ţărm. Căluţii de mare stau pe fundul apei... ca un ciorchine, în cea mai limpede stare a Mării Negre văzută vreodată.

Pascale Roibu, scafandru profesionist: Căluţul de mare este o specie foarte sensibilă la poluare. Numărul lor foarte mare indică... că ecosistemul s-a refăcut. M-a mirat acest lucru şi m-a bucurat în acelaşi timp. În 17 ani, de când sunt scafandru, nu am văzut niciodată.

Iar surprizele de pe fundul mării nu s-au oprit aici. Pascale a surprins şi câţiva calcani de dimensiuni considerabile. O altă specie care se fereşte, în mod normal, de agitaţia turiştilor şi a vapoarelor care tranzitează zonele din apropierea malului.

Pascale Roibu, scafandru profesionist: După toată această pauză, marea este mult mai curată, fauna este mult mai activă. Este un semn foarte bun.

Pascale Roibu are 40 de ani şi de 17 e scafandru profesionist. El este cel care, acum cinci ani, a găsit, la Sulina, trei corăbii pe care Dunărea le-a înghiţit în urmă cu 150 de ani. Una dintre ele era o Fregată Britanică dotată cu tunuri şi muniţie. Descoperirea de atunci a făcut înconjurul lumii pentru pasionaţii de istorie şi scufundări.

Căluţii de mare sau calcanii nu sunt singurele vieţuitoare care par că şi-au luat mediul natural înapoi. În urmă cu două luni, în mijlocul vremurilor de izolare, pe vestitele canale din Veneția, au apărut... delfinii.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Japonia, după ce străzile şi parcurile nu au mai fost sufocate de localnici şi turişti. Oraşul Nara a fost invadat de căprioare.

În câteva zile, la nivel mondial, măsurile de izolare vor dispărea, treptat. Căluţii de mare ai Mării Negre ar putea fi alungaţi chiar de mâine de turiştii care vor avea voie să revină la plajă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Căluți de mare și calcani filmați în apa limpede a Mării Negre, la Constanța (Video)