Antena Meniu Search
x
LIVE

Calvarul fetelor abuzate, bătute și obligate să se prostitueze în cluburi din Occident. DIICOT: 30 de proxeneți au fost trimiși în judecată

Procurorii DIICOT au dispus trimitrea în judecată a 30 de incupaţi într-un dosar care vizează mai multe infracţiuni de către o grupare constituită de unul dintre incupaţi în timp ce se afla în penitenciar. Membrii grupării racolau tinere pe care le abuzau și le forțau să se prostitueze în mai multe țări din Occident

De Ana Maria Ghiarasim la 05.04.2021, 16:17
Fete abuzate, bătute și obligate să se prostitueze în Occident. DIICOT: 30 de proxeneți au fost trimiși în judecată
Fete abuzate, bătute și obligate să se prostitueze în Occident. DIICOT: 30 de proxeneți au fost trimiși în judecată - Shutterstock
  • Victimele care le făceau ”probleme” proxeneților erau vândute altor traficanți de carne vie, cu tot cu informațiile despre familiile acestora.
  • Liderul grupării a coordonat totul din spatele gratiilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 30 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj, sustragere de sub sechestru, trafic de minori, deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, spălarea banilor şi mărturie mincinoasă.

”Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope (grupare specializată în traficul de persoane şi proxenetism), suspectul în cauză (unul dintre locotenenţii persoanei mai sus menţionate), în timp ce se afla deţinut într-un penitenciar, în perioada 2008 - 2011, împreună cu alţi trei deţinuţi au folosit reţelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituţia şi, inducându-le în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun (metoda loverboy), fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos, respectiv profitând de starea lor de vulnerabilitate (situaţie materială precară, naivitate, lipsă de educaţie - factori determinanţi pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituţiei), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor”, a transmis, luni, DIICOT, într-un comunicat.

Liderul proxeneților, ”Nașul”, coordona din închisoare gruparea 

Sursa citată a precizat că, sub coordonarea liderului, căruia membrii grupării i se adresau cu apelativul „naşu”, s-au pus bazele unei grupări infracţionale specializată, în principal, în traficul de persoane, trafic de minori şi proxenetism, în secundar în şantaj (consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie).

”După ce au ieşit din penitenciar, membrii grupării infracţionale au continuat să recruteze şi alte victime, le-au transportat, adăpostit în locaţii din state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveţia) şi le-au constrâns să practice prostituţia în favoarea lor, în diverse cluburi de profil”, au mai precizat procurorii.

Tinerele erau ​obligate de inculpaţi să se prostitueze în folosul lor

Potrivit acestora, la gruparea infracţională au aderat, în timp, şi alţi membri ce făceau parte din acelaşi anturaj. O parte dintre ei aveau rolul de a recruta victimele, dar şi de a le transporta pe teritoriul Germaniei (de la locaţiile în care erau adăpostite, până la bordeluri), de a le adăposti şi a le supraveghea, precum şi de a „colecta” veniturile obţinute din prostituţie (de cele mai multe ori, transportau banii personal în ţară, unde erau împărţiţi între membrii grupării; uneori, erau folosite sistemele de transfer financiar, caz în care evitau, pe cât posibil, să apară la rubrica „beneficiar”, folosind intermediari).

”De asemenea, unii dintre membri identificau localuri unde urmau a fi duse victimele şi purtau „negocieri” cu reprezentanţii acestora, prin prisma relaţiilor pe care le dezvoltaseră cu membrii unei grupări de motociclişti sau la cluburi din Italia, dar şi raportat la numărul mare de tinere a căror angajare o intermediau la respectivele localuri. Odată ajunse în străinătate, victimele erau constrânse (fizic şi psihic) de inculpaţi să se prostitueze în folosul lor, în condiţiile în care nu cunoşteau limba, erau izolate de prieteni şi familie şi nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală. Victimele care refuzau să practice prostituţia erau sechestrate şi supuse unor violenţe extreme, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistenţă”, au mai precizat procurorii.

Fetele care se împotriveau erau șantajate cu familia din țară

Potrivit acestora, în cele din urmă, din cauza violenţelor la care erau supuse şi a ameninţărilor cu acte de violenţă îndreptate împotriva membrilor familiilor lor, victimele erau nevoite să se prostitueze în beneficiul membrilor grupării infracţionale.

”În cele mai multe cazuri, victimele erau ţinute în imobile stabilite de inculpaţi, erau transportate zilnic la locurile unde erau obligate să practice prostituţia, erau permanent controlate/supravegheate, inculpaţii încălcându-le dreptul la viaţa privată şi aducându-le într-o situaţie de aservire. Inculpaţii le reţineau actele de identitate cu intenţia vădită de a păstra controlul asupra lor şi a le împiedica să expedieze o parte din veniturile obţinute din prostituţie, prin sistemele financiare de transfer, pe numele unor membri de familie. De asemenea, au fost situaţii în care inculpaţii invocau aşa-zise „contracte pe viaţă”, în sensul că victimele nu aveau nicio altă alternativă decât să se prostitueze în beneficiul lor”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Victimele care le făceau ”probleme” erau vândute altor traficanți 

Unele victime au fost vândute altor traficanţi, în scopul exploatării, persoanele care le-au preluat primind şi informaţii în legătură cu victima, comportamentul acesteia pe perioada cât a fost exploatată, date despre familie, toate acestea în scopul de a fi şantajată, pentru a fi exploatată şi controlată mai uşor.

”Au fost şi situaţii în care inculpaţii nu au mai reuşit să deţină controlul asupra victimelor, chiar şi după aplicarea unor corecţii fizice, caz în care pentru a le determina să nu fugă sau să revină la domiciliile lor din ţară, le solicitau diferite sume de bani, sume pe care victimele nu aveau posibilitatea să le achite, fiind, astfel, obligate să continue activitatea de prostituţie în beneficiul lor”, au mai precizat procurorii.

Aceştia au anunţat că dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj. În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Calvarul fetelor abuzate, bătute și obligate să se prostitueze în cluburi din Occident. DIICOT: 30 de proxeneți au fost trimiși în judecată