Video Când gunoiul ni se întoarce în farfurie. Crescătorii de animale au ajuns să îşi pască vitele printre munţi de resturi menajere
Căutăm alimente produse la ţară în speranţa că sunt mai sănătoase şi au... gust mai bun. Specialiştii ne atrag, însă, atenţia că ar fi bine să verificăm mai atent de unde provin legumele şi în ce condiţii sunt crescute animalele. Suntem înconjuraţi de gunoaie şi, mai ales la ţară, fenomenul deşeurilor aruncate peste tot pare de necontrolat. Nu puţini sunt crescătorii care au ajuns să îşi pască vitele printre munţi de moloz, resturi menajere sau leşuri aruncate la margine de sat.
Suntem pe un câmp de la marginea oraşului Drăgăneşti Olt. De jur împrejur, numai grămezi de gunoi. Printre resturile de tot felul, doi ciobani îşi pasc oile şi caprele. Alt judeţ, altă localitate, acelaşi peisaj. Acest bătrân din comuna Teasc încearcă să îşi ferească animalele de mizeria care a împânzit islazul.
- Reporter: Oare cine le aruncă?
- Crescător de animale: Toţi consătenii (...) Au aruncat, uitaţi-vă şi dumneavoastră, pe-acolo, pe toate părţile
- Reporter: Pe islaz au aruncat gunoaie?
- Crescător de animale: Gunoaie, da!
Omul e convins că din cauza gunoaielor i s-au îmbolnăvit caprele. Islaz comunal sau groapă de gunoi? În acest loc nu este nicio diferenţă. Iar mizeria nu este doar la suprafaţă. A ajuns şi în pânza freatică. Încă din vară, Direcţia de Sănătate Publică a transmis avertismente: apa nu este potabilă. Ce nu vedem cu ochiul liber ajunge în apă, în hrana animalelor, iar, mai apoi, în propria noastră farfurie.
Salubrizarea deficientă a terenurilor din jurul localităţilor este una dintre principalele cauze
"Cu ce bacterii se poate infecta un animal când paşte din locuri în care s-au aruncat deşeuri? Bacteriile mizeriilor. Bacterii coliforme în general. Ele se dezvoltă în aceste ape mai ales. Au fost şi temperaturi mai crescute. Şi în această perioadă, animalele se pot contamina din bălţi şi cu paraziţi", a declarat Costică Retea, DSV Dolj. Este foarte important să nu cumpărăm produse alimentare de la crescătorii despre care nu ştim nimic, mai spun specialiştii. Ne aflăm în plin sezon de gripă aviară, iar în ţara noastră a fost deja confirmat un caz. O pasăre moartă aruncată la marginea unui câmp şi lăsată acolo să se descopună poate cauza îmbolnăviri în lanţ. "Aceste animale pot să fie purtătoare de boli. Atât boli infecţioase care se transmit la animale cât şi boli infecţioase care se transmit şi la animale şi la om", mai spune Costică Retea, DSV Dolj.
Nu toţi sunt conştienţi de pericole. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, într-o singură săptămână din octombrie au fost diagnosticaţi cu boli digestive provocate de apa contaminată sau de alimente nesigure din punct de vedere microbiologic. Salubrizarea deficientă a terenurilor din jurul localităţilor este una dintre principalele cauze.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰