Antena Meniu Search
x

Cântărețul francez Guy Beart a murit la vârsta de 85 de ani

Cântărețul francez Guy Beart a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani, la Garches (aproape de Paris), a anunțat pentru AFP agentul său de presă.

 Cântărețul francez Guy Beart a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani, la Garches (aproape de Paris), a anunțat pentru AFP agentul său de presă.

Guy Beart a murit în această dimineață când mergea la frizer. A căzut pe trotuar și nu a mai putut fi readus la viață

Interpretul compozitor și-a luat adio de la aparițiile muzicale publice pe scena teatrului Olympia din Paris, în ianuarie 2015. Cu acea ocazie a acordat un interviu cotidianului Le Figaro.

El a spus atunci că nimeni nu l-a sfătuit să își ia oficial adio de la scenă, ci a vrut să salute publicul "înainte să plece pe lumea cealaltă". "Trebuie să știi să te oprești. Sunt încântat să văd că sala Olympia este plină. Acum 40 de ani am avut peste zece spectacole aici. Acum va fi unul singur. Mi s-au solicitat și altele, dar am spus nu. Va fi singurul meu adio", a spus Beart.

El nu mai susținuse recitaluri de la concertul de la Bobino din 1999 și a spus în ianuarie că nu are trac. Întrebat dacă îi este teamă de moarte, Guy Beart a spus că "nu, moartea face parte din viață. Eu sunt un clarvăzător (a prezis moartea tatălui său — n.r.) care dialoghează adesea cu morții. Așa că sunt în același timp în viață și în moarte".

Pe aceeași temă a afirmat că ar vrea să "fie anonimul secolului al XX-lea", preferând să îi dăinuie mai degrabă cântecele decât numele. "Nu vreau să mă compar cu Shakespeare, dar oamenii îl cunosc astăzi prin opera lui. Cred că au uitat autorul", a încheiat Guy Beart interviul.

Născut în 16 iulie 1930 la Cairo, fiu al unui expert contabil, Guy Beart, pe numele său real Guy Behart-Hasson, și-a petrecut copilăria în Orientul Apropiat, Italia, Grecia. După sosirea în Franța a avut diferite ocupații (copist de partituri muzicale, profesor de matematică, inginer de poduri și șosele), scriind în același timp cântece pentru Patachou ("Bal chez Temporel"), Zizi Jeanmaire ("Il y a plus d'un an", "Je suis la femme") sau Juliette Greco ("Qu'on est bien"). În cele din urmă s-a lansat el însuși în muzică, în cabarete pariziene, și a înregistrat primul disc în 1957. Un mare succes a fost în anul următor piesa "L'eau vive", învățată de multe generații de copii din Franța. În 1958 a susținut primele spectacole la Olympia, pe scena unde a avut și ultimul concert, în ianuarie 2015.

Acompaniindu-se cu chitara, Guy Beart a interpretat texte adesea poetice, melancolice și și-a creat propria casă de producție în 1963.

El a fost și autorul și producătorul emisiunilor TV "Bienvenue", din 1966 în 1972. Îmbolnăvindu-se de cancer în anii 1980, s-a retras o perioadă din viața muzicală, revenind la mijlocul anilor 1990. Ultimul său album, "Le meilleur des choses", a apărut în 2010.

Guy Beart a publicat și un volum de poezii ("Couleurs et coleres du temps", 1976) și alte două cărți ("L'esperance folle, 1987 și "Il est temps", 1995). A avut două fiice.

Sursa: AGERPRES

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Cântărețul francez Guy Beart a murit la vârsta de 85 de ani