Antena Meniu Search
x

Video "Casa în care Dumnezeu a coborât zace acum, aşteptându-şi prăbuşirea". Maria s-a întors acasă cu o misiune "sacră": să renoveze biserica-monument din sat

O bisericuţă monument, din Apuseni, a fost salvată de la degradare! Iar salvatorii sunt chiar locuitorii din satul Vălişoara, care au strâns suficiente materiale cu ajutorul donaţiilor. Cea care a reuşit să adune voluntarii este chiar o tânără născută pe acele meleaguri. Acum, monumentul este renovat treptat, iar salvatorii speră ca, în cel mai scurt timp, în lăcaşul de cult să se audă slujbe.

de Laura Oană

la 14.03.2024, 09:44

Vezi și

"Casa în care Dumnezeu a coborât la fiecare liturghie şi a dat binecuvântare oamenilor, zace acum aşteptându-şi prăbuşirea... Starea acestei biserici este oare o reflexie a ceea ce a ajuns sufletele noastre?" Reîntoarsă în casa părintească, Maria Buda a văzut construcţia pe cale să cadă şi a început demersurile pentru salvarea locului. În câteva zile, cu ajutorul voluntarilor, Casa Domnului a prins un strop de culoare. 

Biserică restaurată de o "fiică a satului"

"O acţiune urgentă, am înlocuit ţiglele sparte, lanţurile putrezite, astfel încât să nu mai plouă în biserică. Şi am reuşit să dereticăm prin înăuntru", spune Maria Buda, iniţiator apel. Voluntarii au reuşit într-un timp record să strângă gunoiul adunat de zeci de ani şi să scoată din lăcaşul sfânt găleţi pline cu pământ. Nu au uitat nici de comorile găsite în interior. 

Şi nu doar acoperişul ciuruit al bisericuţei din Vălişoara are nevoie de ajutor. "Este în stare avansată de degradare, datorită turnului înclinat, în zone nordice, care din cauza tălpilor s-a tasat. Întreaga structură este înclinată spre nord", arată Vladimir Obradovici, arhitect Asociaţia "Biserici Înlemnite".

Pe acelaşi subiect

"Datează din anul 1727. Pe vremea respectivă se chema satul Porcurea şi acest cuier a fost confecţionat de nişte meşteri, foarte vechi", povesteşte un preot.

Monumentul este extrem de valoros

Şi cum monumentul este extrem de valoros, mai mulţi specialişti de la  Asociaţia "Biserici Înlemnite" au sărit şi ei în ajutor. Este vorba de pictori restauratori, arhitecţi dar şi ingineri. Totul s-a realizat cu mare migală, mai ales că monumentul deţine zeci de icoane. Şi acestea vor primi o nouă viaţă. 

"Prima etapă va fi stabilizarea picturii, care de obicei se face cu foiţă japoneză, restauratorii cu asta se ocupă", adaugă Vladimir Obradovici, arhitect Asociaţia "Biserici Înlemnite". 

Iniţiatorii acestui demers speră ca, în viitor, biserica să fie din nou plină de credincioşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » "Casa în care Dumnezeu a coborât zace acum, aşteptându-şi prăbuşirea". Maria s-a întors acasă cu o misiune "sacră": să renoveze biserica-monument din sat