Antena Meniu Search
x

Video George, tânărul pe care echipa Observator l-a găsit ascuns într-o casă din Tunari, trimis acasă fără soluţii. "Păi e un sac de cartofi?"

Oamenii nimănui din azilele groazei rămân prinşi într-un cerc vicios. După controalele care închid centru după centru, nimeni nu are o soluţie clară pentru soarta celor bătrâni şi bolnavi. Excesul de zel şi vânătoarea de nereguli lasă zeci de oamenii pe drumuri. În Voluntari, directorul unui centru închis oficial nu a oprit activitatea. Are acum dosar penal.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 27.07.2023, 20:20

Vezi și

Se închid azilele pe bandă rulantă, iar excesul de zel poate face mai mult rău decât bine. În urmă cu două săptămâni, inspectorii de la Protecţia Consumatprilor au pus lacătul pe un centru din Voluntari în care erau cazaţi peste 40 de vârstnici. Pentru că nimeni nu s-a interesat de soarta bunicilor, directorul a decis să continue activitatea. 

Plimbat între azile 

Reporter-director: - A venit cineva să vă ajute să îi relocaţi?

- Păi nu a venit nimeni, tocmai asta e problema, de aceea au fost controalele acestea.

Pe acelaşi subiect

- Dar v-a anunţat cineva că trebuie să îi relocaţi?

- Nu.

Neregulile descoperite ar fi fost saltelele uzate şi câţiva robineţi ruginiţi. Directorul a început să remedieze problemele, dar s-a trezit cu poliţia la poartă care a dechis dosar penal pentru infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități.

Reporter-furnizori: Când le-aţi adus?

-Suntem furnizori, ieri le-am livrat, da 

-Şi astăzi le luaţi înapoi.

-Păi ne-au spus oamenii că au primit decizie de închidere a centrului. Şi, ulterior, o să le ţinem blocate, când o să redeschidă o să le aducem înapoi. 

Azi, pompierii au venit să-i ia pe bătrâni din centru.

Cristina Filip, reporter Observator: Chiar în aceste momente o parte dintre beneficiari sunt relocaţi. Pompierii îi vor duce la spital pentru evaluare medicală iar apoi vor ajunge într-un alt centru de îngrijrie. 

Mulţi nu înţelegeau ce li se întâmplă şi nu voiau să plece din azil. 

Bătrână: Auziţi, vreau să vă întreb ceva, noi mai venim înapoi?

Reporter-bărbat: De cât timp era aici

Cred că de 10 ani.

Realitatea dincolo de închiderea azilelor cu probleme este că pentru mulţi dintre Oamenii Nimănui nu există soluţii. Familia lui George, tânărul pe care echipa Observator l-a găsit ascuns de controale într-o casă părăsită din Tunari, trebuie acum să îl ia acasă. Centrul Bălăceanca nu îl mai poate ţine, băiatul a rămas fără acte, iar aparţinătorii nu ştiu încotro s-o apuce.

Marius Puiu, unchiul lui George: Mi-au zis că nu pot să îl ţină şi că oricum o să mi-l trimită acasă. Zic: păi cum să mi-l trimiteţi acasă. Păi e un sac de cartofi? Zic: aţi început ca ăia de la azil când l-au scos pe poartă. 

Între timp, continuă cercetările în dosarul azilelor groazei din Voluntari. Ştefan Godei, capul reţelei, a coborât din dubă cu zâmbetul pe buze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » George, tânărul pe care echipa Observator l-a găsit ascuns într-o casă din Tunari, trimis acasă fără soluţii. "Păi e un sac de cartofi?"