Ai 10 mii de Euro? Poţi ajunge, imediat şi ilegal, taximetrist în Bucureşti

Publicat: 05.02.2018, 19:16.
Actualizat: 05.02.2018, 21:22

Cine are cel puţin 10 mii de euro devine taximetrist într-o secundă, ilegal. O arată reporterii Observator, martorii unor negocieri halucinante.

Cine are cel puţin 10 mii de euro devine taximetrist într-o secundă, ilegal. O arată reporterii Observator, martorii unor negocieri halucinante. Teoretic, licenţele se oferă gratuit, însă mafia le-a acaparat. Şi sunt scoase la vânzare chiar şi pe zeci de mii de euro. Pare o afacere scăpată de sub control, în timp ce clienţii se urcă în maşini conduse de oameni deveniţi peste noapte taximetrişti. Primarul Capitalei s-a autosesizat şi promite sancţiuni drastice.

Banii de o garsonieră sau o maşină nouă: este preţul licenţei care îţi dă dreptul să practici taximetria în Bucureşti. Am putea să urcăm la volan imediat după semnarea contractului! Vânzătorul ne spune că avem noroc, că am găsit la el cel mai mic preţ din ultimii ani, pentru că tarifele ar mai fi scăzut, sunt vremuri tulburi! Iar concurenţa e aprigă, e scandal cu cei care folosesc aplicaţii ride-sharing. În plus, sunt controale tot mai dese printre taximetrişti. Unul dintre ei a fost filmat când purta chiar un pistol.

"Nu discutăm niciun leu mai sus sau mai jos. Asta este preţul real. Dacă o să găseşti licenţe mai ieftine, îţi spun eu sigur că licenţa aia are ceva în neregulă", spune un taximetrist.

Reporterii Observator au găsit şi un preţ mai bun: un alt afacerist de ocazie cere 10.000 de Euro pentru licenţă. Dar tranzacţia trebuie să fie en-gros.

"Eu am 50 de licenţe, am 16 firme împărţite pe toate. Câte două, câte trei, pe maşini. Am 51 de licenţe. 12 licenţe de Bucureşti şi restul de 38-39 sunt de Ilfov", spune samsarul.

Ar trebui să scoatem din buzunar jumătate de milion de euro. Astfel de tranzacţii sunt însă ilegale.

Conform Legii Taximetriei, "autorizaţia taxi este unică şi netransmisibilă. Se interzice transmiterea autorizaţiei către orice transportator autorizat, transportator sau oricarei alte persoane".

Sindicaliştii admit că există o mafie. Piaţa este închisă, iar licenţele ar fi ajuns pe mâna unor rechini.

"Autorizaţie de taxi nu mai poate să ia nimeni acum. Sunt date! În Bucureşti sunt 10.200 de licenţe, toţi ilfovenii vin în Bucureşti şi mai avem 10.000 de Uber, vreo 5.000 de taxi-fly şi nu ştiu câte altele. E un haos total pe piaţă!", declară Vasile Ştefănescu, lider de sindicat al taximetriştilor.

"Primăria Municipiului Bucureşti condamnă ferm orice abatere de la litera legii şi va lua măsuri drastice. Tranzacţionarea licenţelor de taxi este ilegală şi se sancţionează conform legii prin anularea autorizaţiilor", este reacţia Primaului Capitalei.

În ultimele zile, s-au intensificat însă controalele. Asta pentru că cel care pierde e tot clientul. Nu ştie dacă s-a urcat într-un taxi legal, dacă şoferul are asigurare pentru bunuri şi dacă a trecut vreun test psihologic sau pur şi simplu a devenit taximetrist după ce şi-a cumpărat autorizaţiile la negru.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.