Catastrofă navală: Bismarck! Cum a fost scufundată cea mai puternică navă de război
Cuirasatul german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost cea mai mare navă de război din istorie la data lansării sale la apă, în septembrie 1939
Cuirasatul german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost cea mai mare navă de război din istorie la data lansării sale la apă, în septembrie 1939
Bismarck reprezenta de asemenea nava-amiral a flotei germane, dar și cea mai mare navă de război lansată vreodată de șantierele navale europene. Acest record nu a fost depășit până în ziua de astăzi.
Ţinta Germaniei: egalarea puterii de luptă a flotei britanice
Odată cu venirea lui Hitler la conducerea Germaniei marina nemţeasca a conceput un plan amplu pentru că până în 1947, flota germană să o egaleze ca putere de luptă pe cea britanică.
Aşa a luat "naştere" celebrul cuirasat. Acesta avea un deplasament de 50.153 de tone, iar armamentul pe care-l purta era redutabil: 8 tunuri de 38 cm., 12 tunuri de 15 cm, şi câte 16 mitraliere antiaeriene de 105 şi 37 mm. Armura de protecţie a vasului, din oţel special, era groasă de 320 mm.; aceasta îl făcea aproape de neatins într-un atac cu torpile din partea unor nave de război, singura preocupare reală pentru germani fiind un atac masiv cu bombe lansate de avioane inamice. În ciuda proporţiilor sale, vasul era capabil de o viteză maximă impresionantă: aproape 30 de noduri pe oră.
Nava, "Titanicul celui de-al Doilea Război Mondial!"
Căpitanul vasului, Ernst Lindemann, era unul dintre cei mai capabili ofiţeri ai marinei germane, celebru pentru calmul, priceperea şi talentul de a stabili cu echipajul relaţii de stimă reciprocă.
La 18 mai 1941, Bismark însoţit de crucişătorul Pranz Eugen a pornit în Atlantic în lupta împotriva convoaielor aliate realizând un ocol mare în jurul părţii superioare a Islandei.
Toată flota britanică pleacă pe urmele mastodontului!
După ce a distrus mai multe nave ale Marii Britanii, premierul britanic Winston Churchil, înfuriat de cele întâmplate ordonă "scufundarea” lui Bismarck. Astfel, întreaga flotă britanică pleacă în căutarea vasului care este localizat uşor de către aviaţia britanică. Royal Air Force reuşeşte să atace şi să avarieze uşor uriaşa ambarcaţiune.
În urma unei misiuni epice, fiind hăituit de peste 50 de nave de război britanice, Bismarck a fost extrem de grav avariat și sabordat de echipajul său în dimineața zilei de 27 mai 1941. Din echipajul de 2.321 de oameni au fost salvaţi numai 115.
La auzul veştii că Bismarck a fost scufundat, Churchill a exclamat: “Mă întreb ce o spune acum şacalul” (Hitler).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰