Antena Meniu Search
x

Video Cauza incendiului de la Spitalul Robănescu. Transformatorul care a explodat, instalat în octombrie 2022. Ping pong cu acuzaţii între spital şi furnizorul de energie

A fost o noapte de coşmar pentru pacienţii Centrului de Recuperare Neuropsihomotorie "Nicolae Robănescu" din Capitală. Un transformator aflat lângă centrul medical a explodat, iar două maşini din apropiere şi izolaţia clădirii au fost cuprinse de flăcări. Reprezentanţii Centrului Nicolae Robănescu spun că instalaţiile sunt verificate periodic şi nu au avut probleme. În plus, toate au aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Acum se fac mai multe anchete menite să explice toată situaţia şi să contribuie - poate- la evitarea situaţiilor de acest gen. 

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 14:07

Vezi și

Ştim, până în acest moment, că după pana de curent care a fost sesizată de reprezentanţii spitalului, curentul a revenit, iar în acel moment a explodat transformatorul. Nu se ştie dacă de la supraîncărcare sau sunt alte cauze. Anchetele vor scoate la lumină această cauză a incendiului.

Directorul medical al centrului de recuperare spunea că acest transformator a fost instalat anul trecut în octombrie, iar revizia se face la un an. De cealaltă parte, avem furnizorul de energie care spune că nu a fost sesizată nicio pană de curent în cursul zilei de ieri. 

"Incidentul apărut la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu a avut loc în instalația electrică a instituției medicale, nu în instalația E-Distribuție Muntenia. În rețeaua de distribuție a energiei electrice nu a fost înregistrată nicio întrerupere anterior incidentului. Echipele noastre au participat pentru a separa și pune în siguranță instalația electrică din punctul de delimitare", potrivit unui comunicat transmis de furnizorul de energie.

Directorul medical a punctat că i-a rugat spre seară să revină curentul pentru că au aparatură importantă şi foarte scumpă, vorbim în principal de un de RMN care costă 3 milioane de euro.  

Pe acelaşi subiect

Astăzi, o parte dintre copii au revenit înapoi. Este vorba de 20 de copii care au nevoie de recuperare de specialitate. Vor fi reluate relocările de îndată ce întreg spitalul va avea energie electrică pentru că în acest moment, centrul funcţionează pe propriul generator  

Filmul incendiului de la spitalul Robănescu din Capitală

Era ora 22 şi 10 minute în momentul în care generatorul Centrului de Recuperare Neuropsihomotorie "Nicolae Robănescu". a explodat. În acel moment, în instituţie se aflau peste o sută de copii şi părinţi.

Martor: Eu eram în maşină aici, am tresărit şi când m-am uitat, am văzut o ciupercă în aer şi o flacără de vreo 30 de metri. Ţipau copii acolo, i-a speriat

Martor: Am auzit explozia şi m-am speriat, că nu ştiam ce se întâmplă. După câte am înţeles a fost un transformator care a explodat şi era şi o maşină lângă.

Două maşini parcate în apropiere au fost cuprinse de flăcări. Incendiul s-a extins rapid şi la izolaţia clădirii, ameninţător de aproape de ţeava de gaze. Din fericire, angajaţii au oprit rapid instalaţia de gaz a centrului. În tot acest timp, copiii au fost scoşi din clădire, căraţi pe braţe, pe tărgi sau cu scaunele rulante.

În Centrul Nicolae Robănescu sunt internaţi copii cu afecţiuni neuromotorii care nu se pot deplasa singuri.

Andrada Mirea, directorul medical al spitalului: Am fugit pe secţie, am anunţat că trebuie evacuaţi pacienţii, am participat la evacuarea pacienţilor de pe terapie intensivă.

Printre ei şi copiii care sunt ventilaţi mecanic. În doar 20 de minute, toţi pacienţii şi aparţinătorii lor au fost scoşi în curtea spitalului. Mai mulţi medici au fost chemaţi de acasă.

Ana Covaşniuc, ISUBIF: Au fost alertate 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două echipaje de intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospecială de descarcerare, CBRN-ul, detaşamentul special de salvatori şi mai multe ambulanţe SMURD.

La mai bine de o oră de la explozia transformatorului, incendiul a fost localizat, iar copiii şi părinţii lor au fost mutaţi în Spitalul Marie Curie. De spaimă, mulţi dintre părinţi au decis să plece cu copii, acasă, chiar azi-noapte.

Ciolacu, vizită la locul incendiului de la spitalul Robănescu

În această dimineaţă, copiii au fost vizitaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Marcel Ciolacu, premier: Azi nu se poate aduce un alt transformator, ci un alt generator și copiii vor putea veni în program normal la recuperare și tratament.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Discutam de un echipament care era în garanţie şi care a fost instalat în luna octombrie a anului 2022.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis provizoriu un generator la Centrul de Recuperare Nicolae Robănescu, până la remedierea problemelor legate de alimentarea cu energie electrică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Cauza incendiului de la Spitalul Robănescu. Transformatorul care a explodat, instalat în octombrie 2022. Ping pong cu acuzaţii între spital şi furnizorul de energie