Video Ce a păţit un român după ce şi-a pus cele două telefoane de 5.000 de lei la vânzare pe internet
Escrocii nu au avut vacanţă: au dat mai multe lovituri pe site-urile de anunţuri de sărbători. Au convins mai mulţi oameni să le trimită produsele pe care le vindeau înainte să le dea şi banii în cont. Iar pentru a fi mai credibili, s-au dat drept angajaţi ai unor firme mari. Poliţia face acum cercetări.
Două telefoane de ultimă generație de aproape 5.000 de lei. Este paguba cu care a rămas un bărbat din Fălticeni după ce a încercat să vândă dispozitivele pe un site de anunțuri. La scurtă vreme după ce a publicat oferta, a fost contactat de un bărbat.
"Se prea grăbea. A spus că el a făcut transferul de bani, a fost la bancă, a virat banii în contul respectiv și eu cumva sunt obligat în momentul de față să îi pun pachetul că e pe numele lui", povesteşte bărbatul. Acesta a simțit că ceva este în neregulă, însă hoțul a fost prea convingător. I-a trimis chiar și un ordin de plată falsificat, conform căruia plata fusese făcută și banii urmau să îi intre în cont. "Banii nu au mai intrat. Individul nu a mai răspuns la telefon. Numărul de telefon cu care am vorbit a fost închis".
Escrocii nu au avut vacanţă
Alţi trei români au căzut pradă escrocilor prin metode similare. În aceste cazuri, pentru a fi mai credibili în fața vânzătorilor, hoții s-au dat drept reprezentanți ai unui service GSM din Iași. "La început nu am înțeles ce se întâmplă, am crezut că este vorba despre o confuzie. Ne-a trebuit ceva timp până să punem cap la cap și când am văzut că era vorba despre o persoană, două, trei ne-am dat seama că este vorba despre o înșelătorie la o scară mult mai mare", spune Marian Abutoaiei, proprietar service.
- Experiment Observator: Câți escroci au trimis mesaje după ce am publicat un anunț cu un produs de 3 ori mai...
- "Harul divin" al unor escroci a lăsat 17 prahoveni fără 200.000 de lei. Indivizii pretindeau că le pot rezolva...
- Trei suspecţi bănuiţi că au făcut peste 12.000 de lei adunând donaţii în numele unor persoane bolnave
"S-a remarcat în multe dintre sesizări abordarea hotărâtă a așa-zișilor clienți, fără a solicita detalii cu privire la obiectul tranzacției - adică nu se negociază valoarea acesteia - sau să ceară detalii despre obiectul care urmează a fi tranzacționat", a explicat comisarul șef de poliţie Ramona Dabija, IGPR.
Metode de înşelăciune pe site-urile de anunţuri
Nu este singura metodă de a înșela vânzătorii de pe site-urile de mică publicitate din ultima vreme. Aproape oricine postează un anunț pe astfel de site-uri primește în scurt timp mesaje de la falși cumpărători care se declară interesați. Apoi, cer datele cardului clientului pentru a îi transfera banii. În realitate, escrocii fură numărul cardului și elementele de securitate și retrag bani din contul victimelor, după care dispar.
Recomandările specialiştilor. Ce trebuie să facem
Specialiștii spun că, dacă vrem să vindem bunuri pe internet, cel mai sigur este fie să ne vedem față în față, într-un loc public cu respectivul cumpărător, fie, dacă trimitem prin curier, să optăm pentru plata ramburs a produselor și pentru serviciul de livrare cu verificare. Niciodată nu trebuie să introducem pe vreun site datele cardului nostru de credit sau de debit dacă vrem să primim bani în cont. În schimb, trebuie să trimitem codul IBAN, care se găsește în contractul cu banca sau pe pagina de on-line banking.
Dacă am căzut într o astfel de capcană, trebuie să anunțăm cât mai repede banca la care avem contul dar și poliția. În acest fel, există șanse ca plata să fie blocată iar infractorii, prinși de anchetatori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰