Antena Meniu Search
x

Video Ce înseamnă pentru România dacă Rusia invadează Ucraina. Desfăşurarea de forţe de pe flancul estic al NATO

La Casa Albă, nivelul de alertă cu privire la o invazie a Rusiei în Ucraina este în creştere, după ce serviciile secrete americane au avertizat că Moscova şi-a mobilizat sute de mii de soldaţi la graniţele NATO. Ucraina se teme şi ea şi cere ajutorul comunităţii intenaţionale. O dezamorsare a situaţiei explozive este aşteptată mâine, în videoconferinţa pe care o au Vladimir Putin şi Joe Biden. Până la aceste discuţii vă arătăm cum sunt dispuse forţele armate.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 06.12.2021, 20:25

Vezi și

1.100 de militari americani şi ai altor state NATO sunt în acest moment în ţara noastră. Cei mai mulţi, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, de unde execută misiuni de poliţie aeriană deasupra Mării Negre. La începutul săptămânii aici au ajuns mai multe elicoptere Black Hawk și Apache ale Armatei SUA care vor survola România timp de 10 zile.

Peste 250 de soldaţi americani sunt la baza de la Deveselu. Scutul de aici este unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO de pe flancul estic. Are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare. Este proiectat pentru a detecta, urmări și distruge în zbor orice ameninţare din afara spaţiului euroatlantic.   

Câteva sute de soldaţi americani sunt şi la Baza aeriană Câmpia Turzii, un punct strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Statele Unite, în care vor investi 130 de milioane de dolari. Desfăsurarea de forţe de pe flancul estic al NATO continuă cu Polonia. Aici sunt staţionaţi alţi peste o mie de soldaţi ai alianţei nord-atlantice printre care şi aproximativ 120 din România. Grupul de luptă din Letonia este compus din peste 1.500 de militari, însoţiţi de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă. În timp ce Alţi aproape 2.500 de soldaţi NATO sunt mobilizaţi în Lituania şi Estonia.  

Cum se prezintă Rusia

Rusia, pe de altă parte, are la frontierele NATO sute de mii de soldaţi:  Aproape 200.000 de soldaşi ar fi gata de acţiune numai la graniţa cu Ucraina. Au la dispoziţie tancuri şi avioane de luptă.

Alţi 30.000 de soldaţi ruşi sunt staţionaţi în Crimeea, alături de 195 de tancuri, 410 vehicule de luptă blindate, 150 de avioane şi elicoptere, 68 de nave. Enclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, este considerată însă un veritabil avanpost strategic al Moscovei la porţile NATO. Rusia ar dispune aici de 200,000 de soldaţi, două distrugătoare, 18 fregate şi 195 de aeronave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ce înseamnă pentru România dacă Rusia invadează Ucraina. Desfăşurarea de forţe de pe flancul estic al NATO