Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cecenii, specialisti in luari de ostatici si atentate: Budionovsk, Dubrovka, Beslan, peste 700 de morti

Este pentru prima oara cand cecenii ataca in afara spatiului ex-sovietic. Pana acum, atentatele si luarile de ostatici loveau numai "Rusia cotropitoare"

de Redactia Observator

la 12.04.2019 , 11:58

Avand islamul drept religia predominanta, Cecenia a inceput sa fie cunoscuta in lume imediat dupa destramarea fostei URSS si, apoi, a CSI. Daca pana in 1990, PCUS-ul reusise sa tina sub control orice incercare de izbucnirea a unui conflict in zona, in noiembrie 1991 cecenii si-au declarat independenta. A urmat o perioada de framantari puternice: localnicii nu aveau curajul sa se afirme ca natiune de sine statatoare, independenta, trupele rusesti se dizolvau, apareau noi republici.

In 1994 porneste la drum primul razboi ceceno-rus. Pe 14 iunie 1995, 140 de lupattori ceceni, condusi de Samil Basaev, ataca spitalul Budionovsk. Este prima oara cand trupele de guerilla arata ca pot organiza un atentat, cu luare de ostatici. Nu numai fosta Rusie, ci intrega lume, se cutremura. Mor 140 de oameni, alti 415 sunt raniti. In 1996, razboiul se incheie prin semnarea unor acorduri, dar e clar ca e doar de complezenta.

Pe 21 aprilie 1996, dupa ce rusii i-au interceptat convorbirile telefonice, Djohar Dudaev, liderul cecen si primul presedinte al Republicii, este ucis cu o racheta trimisa la perfectiune. Este momentul in care focul, mocnit, se reaprinde. Apropiatii jura razbunare. 

Articolul continuă după reclamă

Pe 23 octombrie 2002, un grup format din 40-50 de atacatori, ia cu asalt teatrul "Dubrovka" din Moscova. Movsar Baraiev se afla la conducere, printre ei sunt si cateva vaduve-kamikaze. 850 de oameni sunt luati ostatici, Occidentul se cutremura, din nou. Putin da ordin sa se intervina in forta, un gaz mortal este introdus prin sistemul de ventilatie. 170 de morti, 700 de raniti, criza internationala puternica. 

In august 1999, izbucneste cel de-al doilea razboi ruso-cecen. Pe hartie, pentru ca, faptic, el nu se incheiase niciodata. Pe 1 septembrie 2004, commandoul lui Samil Basav ia cu asalt Scoala din Beslan, in Osetia de Nord. 1.100 de ostatici, 777 dintre acestia fiind copii. Criza dureaza trei zile, trupele ruse intervin, din nou, in forta. 350 de morti, jumatate dintre acestia copii, drame indescriptibile, cu familii care si-au pierdut si sase membrii. Din nou, lumea se cutremura. Peste tot se vorbeste despre "Masacrul Inocentilor". Este randul rusilor sa declare razbunare. Care va veni pe 10 iulie 2006, cand Samil Basaev, unul dintre cei mai cautati luptatori de guerilla, este ucis.

Din pacate, dupa atacurile din Boston, cecenii apar, din nou, in atentia lumii. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Cecenii, specialisti in luari de ostatici si atentate: Budionovsk, Dubrovka, Beslan, peste 700 de morti