Antena Meniu Search
x

Video Filmul tragediei de la Piatra Neamţ: 8 pacienţi COVID au ars de vii în secţia ATI a spitalului, iar alţi 2 au murit în timp ce erau evacuaţi

Avem cel mai grav dezastru după tragedia din Colectiv. Opt pacienţi COVID au ars de vii, aseară, în secţia de terapie intensivă a Spitajului Judeţean Piatra Neamţ. Alţi doi şi-au pierdut viaţa în timp ce erau evacuaţi.

Cezara Radu
de Cezara Radu

la 15.11.2020, 14:01

Vezi și
  • 10 pacienţi COVID au murit în incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ.
  • Un medic a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, încercând să salveze pacienţii.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Pompierii urmează să determine cauzele incendiului. Angajaţii din spital, însă, spun că totul ar fi pornit de la o priză de oxigen şi de la instalaţia electrică suprasolicitată.

Focul a izbucnit în jurul orei 18 şi 30 de minute. A cuprins imediat una dintre cele două secţii ATI pentru pacienţi COVID de la etajul al doilea al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Pompierii au fost inundaţi cu apeluri de ajutor.

Ciprian Mitrea, şef ISU Neamţ: "Observând că sunt cinci apeluri cam în acelaşi timp, am mobilizat toate resursele de la detaşamentul Piatra Neamţ la locul intervenţiei".

Însă primii care au încercat să scoată pacienţii din infern au fost medicii şi asistentele de gardă. Fotografiile făcute după incendiu arată paturile distruse de foc. Unele apucaseră să fie scoase pe hol. Altele au rămas în salonul carbonizat.

În încercarea de a-şi salva pacienţii, medicul Cătălin Denciu s-a ales cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului. Colegul său Pavel Borş, o asistentă şi o infirmieră au suferit răni mai uşoare.

Unul dintre angajaţii spitalului spune că focul ar fi pornit de la priza de oxigen care alimenta ventilatoarele pacienţilor. Instalaţia electrică ar fi fost suprasolicitată după ce secţiile de ATI au fost mutate pe acelaşi etaj pentru a se putea deschide o secţie nouă de neurochirurgie.

Medic: "A ars priza. Prizele astea sunt curent, aer, oxigen. Şi când mi-a ars mie priza mea de oxigen... Oxigenul şi-a făcut treaba, ştii? L-am oprit imediat, dar... L-am oprit cu riscul... I-am lăsat şi pe ceilalţi fără aer, toţi care erau intubaţi şi ceilalţi!"

Focul a fost lichidat de pompierii care au intrat şi prin spital şi pe ferestrele salonului. După ce fumul s-a risipit, a urmat constatarea şocantă. Cei opt pacienţi din salon erau morţi. A urmat cursa de a-i salva pe ceilalţi opt din salonul alăturat.

Ciprian Mitrea, şef ISU Neamţ: "Fiind vorba despre pacienţi COVID pe ATI, i-am transferat de la etajul 2 în zona de UPU".

Ovidiu Micu, manger spital: "În urma transferului către Unitatea de Primiri Urgenţe din cealaltă secţie ATI se pare că au mai decedat doi pacienţi care erau în stare gravă la ATI".

Incendiul şi urmările sale au curmat 10 vieţi. Cei şase pacienţi rămaşi în viaţă au fost transferaţi la Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Filmul tragediei de la Piatra Neamţ: 8 pacienţi COVID au ars de vii în secţia ATI a spitalului, iar alţi 2 au murit în timp ce erau evacuaţi