Cel mai rar nume sărbătorit de Sfânta Maria. Doar 172 de femei din România se numesc astfel
Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cele mai numeroase fiind femeile.
Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana - 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara - 51.460 şi de cele care poartă numele Marinela 50.873.
Cele mai rare nume de femei
Numele întâlnite cel mai rar sunt Marusia - 806 şi Mery - 172. De asemenea, 652.539 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulţi, 316.800, purtând numele Marian.
Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.
- Reacţia lui Matei, un băieţel care a participat pentru prima oară la pelerinajul Maicii Domnului de la Nicula:...
- Urări de Sfânta Maria 2024. Cele mai frumoase mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de Sf. Maria Mare
- Mesaje de Sf. Maria 2024. Urări pentru cei care îşi serbează onomastică de Adormirea Maicii Domnului
Sf. Maria este şi Ziua Marinei Române. A fost aniversată prima dată în 1902, la Constanţa, fiind legată de sărbătoarea religioasă, Sfânta fiind considerată ocrotitoarea marinarilor. Printre momentele tradiţionale ale festivităţilor se numără sosirea lui Neptun, care declară deschise jocurile marinăreşti pe apă şi care dă botezul marinarilor.
Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor, având o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului. În seara dinaintea sărbătorii se săvârşeşte în toate bisericile Vecernia cu Litie şi chiar Privegherea întreagă, adică şi slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului. Foarte multe mănăstiri din ţară adună cu prilejul acestui praznic sute şi mii de pelerini în jurul zidurilor lor, aceştia petrecând întreaga noapte în rugăciune, cântare şi priveghere.
În această zi, multe biserici şi mănăstiri din ţară, printre care mănăstirile Nicula şi Putna, îşi sărbătoresc hramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰