Video Centrul Capitalei a devenit refugiu pentru dependenţii de droguri. Soluţia care le-ar putea da o şansă lipseşte în România: "Tu vrei plic din ăla alb, nu?"
O plimbare prin una dintre cele mai aglomerate zone din capitală a devenit un adevărat pericol. Zeci de dependenţi de droguri se strâng într-un parc din centru în căutarea dozei zilnice. Mulţi sunt purtători ale unor boli grave: tuberculoză, hepatită şi HIV. Soluţia care ar putea da o şansă acestor oameni şi ar elimina pericolul din stradă lipseşte în România.
În case părăsite sau în plină stradă, întinşi pe jos, pe bănci sau prin parcuri, în văzul tuturor, chiar şi al copiilor. Zeci de consumatori de droguri au împânzit centrul Capitalei.
Consumul de droguri a explodat în toată ţara, iar legile nu mai ţin pasul cu dealerii. Mafia stupefintelor a început să vândă înlocuitori, combinaţii de substanţe toxice cu efecte devastatoare. Tânăra din imagini este una dintre consumatoarele vechi din centrul Bucureştiului. Voluntarii o cunosc de ani buni.
Zeci de consumatori de droguri au împânzit centrul Capitalei
Discuție voluntari - femeie care consumă droguri
- Criminalul din Mamaia, prins după o zi. Şi-a recunoscut fapta, însă a venit cu o varianta înfiorătoare
- Prima femeie executată pentru trafic de droguri în Singapore după 20 de ani. ONG-urile cer autorităților să...
- Decizia luată de judecători în cazul Anei Morodan, după ce "Contesa Digitală" a fost prinsă băută şi sub...
- Reacţia IPJ Timiş, în cazul şefului de secţie care organiza petreceri cu droguri: Nu tolerăm astfel de...
- Cine e şeful din Poliţia Timişoara care îşi punea casa la dispoziţie pentru consumatorii de droguri. Colegii...
Ce ai zis tu că iei, pliculeţe? Cum sunt pliculeţele?
Trebuie să îi dai banul în mână.
Trebuie să îi dai banii în mână, cât trebuie să îi dau?
Cât vrei tu.
Ia arată-mi pliculeţul ăla cum este?
Ăştia vin seara şi dimineaţa şi vă aduc?
Da.
Şi unde vin, aici în parc vin?
Da, mă
Haide să ne întoarcem să îţi iau să mănânci, haide vrei?
Nu.
Tu vrei plic din ăla alb, nu?
Da.
Şi de câte ori pe zi consumi din ăla tu?
Trei-patru.
Trei-patru. Şi cât e plicul?
15.
15 lei?
Pentru doza zilncă, dependenţii se adună în aceleaşi locuri care, pentru noi, devin adevărate pericole.
Soluţia care le-ar putea da o şansă lipseşte în România
Cristina Filip, reporter Observator: Fântânile arteziene, parcul Unirii le ştim cu toţii. sunt in centrul Capitalei şi pe aici trec zilnic mii de oameni. Tot pe aici îşi fac veacul şi sute de tineri care se droghează. Îşi împart acele, dar şi bolile. Cei mai mulţi sufera de tuberculoză.
Adrian Marinescu: Există un risc foarte mare ca bolile cu transmitere respiratorie, hepatitele cronice virale, chiar infecţia HIV pentru că sunt şi consumatori de droguri, toate aceste boli pot să ducă la apariţia unor focare.
Voluntar: Mi-au atras atenţia picioarele ei umflate şi cu răni foarte grave. Au început viermii să iasă.Viermi, viermi. Intrau şi ieşeau din picioarele ei.
Poliţia face razii, îi percheziţionează şi le confiscă substanţele. Direcţiile de Asistenţă socială pun la dispoziţie centre în care să doarmă, să se spele şi să mănânce. Dar tentaţia din stradă e prea mare şi mulţi rămân acolo unde în fiecare zi se livrează doza. Soluţia care le-ar putea da o şansă lipseşte în România.
Cătălin Ţone, expert antidrog: Aceste centre de tratament nu există în România la stat. Obligativitatea internării nu survine decât în situaţia în care persoana respectivă reprezintă un pericol public prin comportamentul pe care îl manifestă. Uniunea Europeană a lansat mai multe linii de finanţare TAIE în zona de prevenire dar şi de combatere Aceste granturi au trecut pe lângă noi, nu s-au accesat.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la tuberculoza multidrog-rezistentă, o formă agresivă care necesită luni de zile de tratament şi spitalizare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰