Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Chirurgul Mihai Lucan a fost reţinut, împreună cu fiul său. Banii şi bolnavii erau transferaţi de la stat la clinica familiei

Procurorii au decis să-l trimită după gratii împreună cu fiul lui, medic şi el la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

de Redactia Observator

la 21.12.2017 , 19:28

Procurorii au decis să-l trimită după gratii împreună cu fiul lui, medic şi el la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Sunt suspecţi într-un dosar de delapidare. Anchetatorii DIICOT susţin că afacerea de la Cluj e veche de 10 ani. Medicul Lucan e suspectat că ar fi falimentat Institutul şi ar fi deturnat peste un milion de euro spre afacerea familiei, o clinică privată.

17 ore au răscolit anchetatorii vila din Cluj-Napoca a chirurgului Mihai Lucan. Surse din anchetă spun că în casă s-ar fi găsit peste o jumătate de milion de euro. Altele voci spun că banii ar fi fost în conturi bancare. În timpul percheziţiilor, ginerele chirurgului ar fi încercat să sustragă bijuterii şi ceasuri în valoare de zeci de mii de euro. A susţinut că se tem de un jaf. Renumitul medic a fost audiat la DIICOT Bucureşti şi apoi reţinut. La fel şi fiul lui. Alte zeci de persoane au fost audiate. Printre ele - medici, asistente şi directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. 

Mihai Lucan este acuzat de delapidare şi constituire într-un grup infrancţional organizat. Ar fi sărăcit Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj cu peste 1 milion de euro. 

Vezi și

Banii şi bolnavii ar fi fost transferaţi de la stat la clinica familiei Lucan. La fel şi echipamente medicale pentru tratarea cancerului. Statul le plătea, medicul le folosea ilegal la clinica privată. Deturna astfel milioane de lei spre afacerea de familie, spun anchetatorii. Pacienţii ar fi fost selectaţi după câţi bani ofereau pentru un rinichi. 

SILVIU MOGA, directorul Institutul de Urologie şi Transpant Renal din Cluj:

Practic, institutul s-a transformat intr-o anexă a unei clinici private. Se află intr-o situatie financiara gravă, cu datorii de aproximativ de 2 milioane de lei. 

Investigaţia jurnalistului Andrei Ciurcanu a dus în aprilie la primele percheziţii. Au urmat controale ale Ministerului Sănătăţii, într-o afacere veche de 10 ani. Un fost pacient de pe lista de aşteptare a povestit cum şi-a negociat viaţa în biroul profesorului Lucan. 

M-am dus prima oară la el cu nişte bani, într-o pungă, i-a văzut că sunt mărunţi şi m-a jignit, mi-a aruncat punga pe jos. Eu aveam în punga aia vreo cinci milioane, nu mai mult, să-i dau o atenţie, a mărturisit pacientul la emisiunea "În Premieră" de la Antena3.

Înainte să fie parlamentar şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu a lucrat la voluntar în echipele de transplant. Susţine că a rupt orice colaborare cu medicul Lucan, în 2003, când rinichiul ce urma să ajungă la o fetiţă rănită într-un accident rutier a fost transplantat, în ultimul moment, unui cetăţean german. 

Emanuel Ungureanu, deputat, membru în Comisia pentru Sănătate:

L-am intrebat cui i-a dat rinichiul. Si mi-a zis ca nu înteleg lucrurile ca el are obligaţii. 

Obligaţii ar fi avut către el mulţi dintre medicii Institutului de stat care lucrau şi la clinica privată a profesorului Lucan. În dosar, suspect este şi fostul manager al Institutului de Transplant din Cluj. Acesta, împreună cu directorul economic au fost reţinuţi încă de aseară.  

Ancheta DIICOT vine după ani întregi în care de numele profesorului Mihai Lucan s-au legat sute de operaţii de transplant dificile. Inclusiv actorul Alexandru Arşinel a fost salvat de el. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Chirurgul Mihai Lucan a fost reţinut, împreună cu fiul său. Banii şi bolnavii erau transferaţi de la stat la clinica familiei