Antena Meniu Search
x

Cine este Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură

În vârstă de 69 de ani, scriitorul francez este considerat un veritabil "artist al memoriilor" şi un fin cunoscător al psihologiei compatrioţilor săi din perioada nazismului

În vârstă de 69 de ani, scriitorul francez este considerat un veritabil "artist al memoriilor" şi un fin cunoscător al psihologiei compatrioţilor săi din perioada nazismului

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel.

Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiană, potrivit site-ului editurii Art, care, în 2012, i-a publicat în limba română romanul "În cafeneaua tinereţii pierdute" (tradus de Constantin Abăluţă).

În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968, "La Place de l'Étoile", care a câştigat premiul Roger Nimier şi premiul Feneon.

Scriitorul a câştigat anterior alte două distincţii literare prestigioase - marele premiu pentru roman decernat de Academia franceză (pentru "Leş Boulevards de ceinture", 1972) şi premiul Goncourt (pentru "Rue des boutiques obscures", 1978). Potrivit AFP, romancierul francez şi-a centrat întreaga operă pe evenimente petrecute în oraşul Pariş şi împrejurimile acestuia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Textele sale descriu sentimentul de apăsare generat de evenimentele tragice dintr-o epocă influenţată de destinele unor personaje obişnuite.

Este un scriitor prolific, publicând câte un roman la un interval de maximum trei ani. Printre cărţile sale se numără: "Le Rond de nuit" (1969), "De şi braves garçons" (1982), "Remise de peine" (1987), "Fleur de ruine" (1991), "Chien de printemps" (1993), "La petite bijou" (2001, premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), "Dans le café de la jeunesse perdue" (2007).

Cel mai recent roman al său se intitulează "Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier", care a fost publicat de prestigioasa editură Gallimard pe 2 octombrie.

În 2013, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată un maestru al prozei scurte contemporane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Cine este Patrick Modiano, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură