Antena Meniu Search
x

Trei ani de la Colectiv. Mădălina a scăpat din flăcări, dar a fost ucisă de bacteriile din spital

La trei ani de la cea mai mare tragedie din istoria recentă a României, nu ne-am schimbat deloc. O ştim şi noi. O recunosc şi cei care ne conduc. După Colectiv, spitalele sunt la fel de nepregătite să-şi trateze arşii, iar medicii sunt tot mai puţini.

Vezi și

La trei ani de la cea mai mare tragedie din istoria recentă a României, nu ne-am schimbat deloc. O ştim şi noi. O recunosc şi cei care ne conduc. După Colectiv, spitalele sunt la fel de nepregătite să-şi trateze arşii, iar medicii sunt tot mai puţini. Am învăţat cum să ne trimitem răniţii peste hotare, ca să-i vindece alţii, dar n-am fost în stare să construim un spital major sau o bancă de piele.

Pentru părinţii care şi-au pierdut copiii în focul de la Colectiv, timpul a îngheţat în ultima vineri din octombrie 2015. 

Mădălina Strugaru - fiica ei - a scăpat din flăcări, dar a fost ucisă de bacteriile din spital. 

DANA STRUGARU, mama unei victime: Pana la ora 4 si jumatate dimineata, atunci a luat-o sa o curete. A stat intr-un salon cu foarte multi pacienti. Imi spune că, "nu aveti pe nimeni la Ministerul Sanatatii sa vorbiti, pe cineva?"

EUGEN IANCU, tatăl unei victime: S-a murit din cauza bacteriilor, a lipsei de dotari, de experienta si a unor decizii politice care au interzis plecarea copiilor nostri din tara. 

La trei ani de la Colectiv, în România nu există un program de recuperare pentru arşi. În Bucureşti, din 15 paturi, mai sunt doar 11. Şi lista poate continua.

Într-un cadru de comemorare, ne asumăm întrebarea: dacă peste trei ore se întâmplă un nou Colectiv, cine salvează România?

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Dacă peste trei ore, Doamne fereşte, se întâmplă un nou Colectiv, România nu e capabilă, nu poate, nu are această capacitate. Avem foarte mulţi medici foarte buni. Nu avem infrastructura necesară. 

Cei care au avut şansa să fie trataţi în spitalele din Europa au plecat peste graniţe, cu tot cu bacterii. 

RAED ARAFAT, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Sunt tari mult mai sarace care au ciclu de constructie de spitale. La 40 de ani darami cladirea si faci alta. La noi acest ciclu nici n-a intrat in discutie. 

La trei ani de la tragedia din Colectiv, România nu mai are nici măcar o bancă de piele. Cea care funcţiona la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti a fost închisă în urmă cu opt luni. 

DAN MIRCEA ENESCU, medic la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală: Mureau copiii, aveam nevoie de piele, părinţii  îmi dădeau sau nu îmi dădeau. N-am avut la aceasta niciun sprijin, nimeni nu m-a ajutat, nimeni nu mi-a dat ceva, deci este o construcţie personală! În schimb, era Banca României!

Autorităţile au vrut să construiască bănci de piele în patru oraşe din România, dar s-au încurcat în acte. 

Până în 2020 se pot întâmpla multe. Dacă străinii au schimbat protocoale medicale după tragedia din Colectiv, autorităţile de la noi n-au făcut decât să... întărească relaţiile cu spitalele din Europa. 

RAED ARAFAT, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Vrei să faci ceva, sunt 10 care nu vor, vrei sa scot o hartie, sunt 3 care o avizeaza, doi nu vor. Romania în aceste lucruri se pierde, din pacate. 

În trei ani, autorităţile au închis peste o sută de cluburi neautorizate, au dat amenzi de zeci de milioane de lei, dar n-au rupt lanţul ilegalităţilor. Multe cluburi funcţionează în continuare peste capacitatea legală. În urma incendiului din 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, alţi peste 140 au fost răniţi şi încă mai au nevoie de tratamente. Vinovaţii nu şi-au primit pedeapsa. Judecătorul care se ocupa de dosar s-a pensionat, iar procesul a fost reluat. Din fericire, nu de la zero.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Trei ani de la Colectiv. Mădălina a scăpat din flăcări, dar a fost ucisă de bacteriile din spital