Antena Meniu Search
x

Video "Columna lui Ivan", inaugurată pe faleza din Tulcea. Cinci artişti au creat monumentul ridicat în memoria marelui Ivan Patzaichin

Ieri a fost inaugurată "Columna lui Ivan", la Tulcea. Monument care a fost ridicat în memoria campionului olimpic Ivan Patzaichin, chiar pe faleza care îi poartă numele. Pe lângă însemnătatea pe care i-o dă amintirii sportivului, opera va marca şi "poarta de intrare" în Delta Dunării, acolo fiind punctul de pornire pentru turiştii care vor să viziteze Delta. 

de Redactia Observator

la 09.09.2023, 10:35

Vezi și

Ne aflăm în municipiul Tulcea, pe faleza Ivan Patzaichin. Aici a fost inaugurat, în cadrul unui festival care îi poartă numele, monumentul "Columna lui Ivan ", ridicat în memoria celui care a câştigat nenumărate medalii şi care a ajuns de patru ori campion olimpic.

Virgil Scripcariu, realizator columnă: Ţin minte că la un moment dat Dorul ne-a invitat pe toţi artiştii să venim cu o idee, el spera să colaborăm să iasă o idee comună. Ceea ce s-a dovedit, la prima întâlnire că e aproape imposibil. 

Chiar dacă la început a părut imposibil, cei cinci artişti care au lucrat la crearea acestei opere de artă, au reuşit să îl descrie perfect pe Fiul Deltei din Lotcă. 

Virgil Scripcariu, realizator columnă: Mă gândeam ce ar putea să fie obiectul acesta şi zic, cred că ar trebui să aibă legătură cu pagaia. Iar în acel moment am început să desenez cu am putea să stea mai multe pagăi. A ieşit aşa un fel de torpilă cu pagăi. 

Pe acelaşi subiect

Monumentul va marca şi "poarta de intrare" în Delta Dunării

Columna are 25 de metri înălţime, iar fiecare pagaie a sculpturii reprezintă o victorie a campionului Ivan Patzaichin la competiţii olimpice, mondiale, europene sau naţionale. Privit din lateral, suportul care susţine pagaiele pare o coloană vertebrală.

Lucica Buhaev, cumnata lui Ivan Patzaichin​: Are legătură cu viaţa lui Ivan, deoarece acele pagăi înseamnă exact câte campionate şi câte medalii a câştigat Ivan. 

Iar cei care au avut norocul să-l cunoască pe canoistul pentru care locul al doilea nu a fost niciodată o opțiune, au fost şi ei prezenți la evenimentul care îi cinsteşte numele. 

Toma Simionov, sportiv olimpic: Suntem bucuroşi că am fost invitaţi. Faptul că am fost partener cu Ivan, cu atâtea medalii. A fost ca un frate mai mare pentru mine. Am învăţat foarte multe de la el.

Lucica Buhaev, cumnata lui Ivan Patzaichin​: Prezenţa lui se simte indiferent, chiar dacă nu este printre noi fizic, sufletul lui este printre noi.

Pe lângă însemnătatea pe care i-o dă memoriei sportivului, monumentul va marca şi "poarta de intrare" în Delta Dunării, acolo fiind punctul de pornire pentru turişti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Columna lui Ivan", inaugurată pe faleza din Tulcea. Cinci artişti au creat monumentul ridicat în memoria marelui Ivan Patzaichin