Antena Meniu Search
x

Video Comisia Europeană reacţionează în scandalul Bâstroe. Anunţul Adinei Vălean

Comisia Europeană va face verificări pe canalul Bâstroe. O echipă de la Bruxelles va merge săptămâna viitoare în Delta Dunării pentru a evalua situaţia lucrărilor de dragare pe canalul controversat. Între timp, în exclusivitate pentru Observator, ministrul Afacerilor Externe spune clar că nu a primit niciodată nicio informare despre lucrările de dragare de pe Bâstroe. Nici de întreţinere, nici de adâncire. 

de Redactia Observator

la 24.02.2023, 21:11

Vezi și

Pentru prima dată de la începutul tensiunilor create de lucrările de dragare de pe canalul Bâstroe şi braţul Chilia, Comisia Europeană reacţionează. 

Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi: Mie îmi trebuie nişte rapoarte oficiale. Miercurea viitoare, vorbim de 1 martie, eu am o echipă a Directoratului de Transport a Comisiei Europene care face un tur al tuturor porturilor ucrainene căreia i-am mărit mandatul de evaluare a lucrărilor care se fac referitor la canalul Bâstroe.  

Într-un răspuns pentru Observator, reprezentanţii Comisiei Europene susţin că nu au niciun document din care să reiasă lucrări de dragare sau ce adâncimi sunt acum pe aceste canale. Şi ministrul de externe declară acelaşi lucru. Şi-l contrazice chiar pe preşedintele Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Ei ne-au anunţat oficial că vor să facă dragări şi lucrări de întreţinere pentru a-și exporta marfa. Noi le-am dat un acord provizoriu.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a trimis o propunere de a discuta cu reprezentanţi ai ministerelor Transporturilor şi Mediului din ţara noastră

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat nici în cursul anului 2022, nici în perioada care s-a scurs de la începutul acestui an cu privire la lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe sau pe canalul Chilia. 

Bogdan Aurescu a mai precizat că Ucraina a trimis o propunere de a discuta cu reprezentanţi ai ministerelor Transporturilor şi Mediului din ţara noastră. Doar că la destinatari nu a ajuns invitaţia. Încă.

Alin Şerbănescu, consilierul ministrului Transporturilor: Nu avem o invitaţie clară. De principiu suntem de acord şi ne vom întâlni cu partea ucraineană. Dorim să avem permisiunea, pe care nu o avem, de a intra şi măsura pe canalul Bâstroe şi braţul Chilia pe partea ucraineană.

Până la discuţiile oficiale dintre cele două state, ucrainenii îşi văd de treabă. 

Andryi Ryjzhylo, şeful Portului Ismail: Pe anumite porţiuni s-a ajuns la 7 metri, pe alte porţiuni sunt 8 metri. Administraţia face aceste lucrări şi şi-a propus să adâncească acest canal chiar şi mai mult. 

Azi, pe hartă de supraveghere a traficului naval, cele două dragoare au avut o activitate intensă. Ingulsky draghează tot pe canalul Solomonov, dar Hegeman şi-a schimbat, la prânz, punctul de lucru. A urcat de pe canalul Bâstroe pe braţul Chilia, în zona Periprava. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Comisia Europeană reacţionează în scandalul Bâstroe. Anunţul Adinei Vălean