Antena Meniu Search
x

Video Comuna din România unde s-au construit 3 km de piste pentru biciclete şi unde toată lumea pedalează. La şcoală, rastelele sunt neîncăpătoare

Încă de la primele ore ale dimineţii, comuna Semlac din judeţul Arad seamănă cu oricare altă localitate din Olanda. Adulţii şi copiii iau cu asalt pistele de biciclete, aşa cum se întâmplă în ţările în care mersul pe două roţi este o normalitate. De altfel, elevii merg la şcoală pedalând, iar rastelele din faţa unităţii de învăţământ devin neîncăpătoare. 

de Daciana Cordoş

la 20.04.2024, 12:13

Vezi și
  • Localitatea din România unde toatăcare toată lumea merge cu bicicleta. La școală, rastelele au devenit neîncăpătoare

Copiii sosesc în fiecare zi, la şcoala din Semlac, pe două roţi, chiar dacă nu ar parcurge mai mult de două minute pe jos. Odată ajunşi, un angajat al instituţiei de învăţământ îi ajută pe cei mai mici să-şi parcheze bicicleta.

Reporter: De la ce vârstă vin copiii cu bicicletele?

Andrei Iosif, angajat: Păi de la clasa zero.

Reporter: Mulţi copii sunt de statura bicicletei.

Pe acelaşi subiect

Andrei Iosif, angajat: Aşa e, sunt învăţaţi de micuţi ca să vină cu biciclete, să umble cu biciclete, şi prin sat... 

Reporter: Cum vi se pare ideea că, la şcoala asta, vin foarte mulţi copii cu bicicleta?

Mămică: Mi se pare foarte tare, foarte tare. Noi am fost şi în Olanda anul trecut şi atâtea biciclete am văzut pe-acolo, mi s-a părut extraordinar.

Reporter: De ce ai ales să vii cu bicicleta?

Băieţel: E mai uşor. Ajung mai repede.

Reporter: Cu ce ai mai putea veni la şcoală?

Băieţel: Cu maşina.

Reporter: Şi de ce nu vii cu maşina?

Băieţel: Prefer să vin cu bicicleta.

Aproape 3 km de piste de biciclete sunt construite în Semlac

Pentru că locurile din rastel au devenit insuficiente, primăria a pregătit deja altele.

Letiţia Stoian, primar Semlac: Încercăm să încurajăm mai ales copiii şi de multe ori le spun părinţilor: "Lăsaţi-i să vină singuri la şcoală, lăsaţi-i să vină cu bicicleta, pentru că sunt în siguranţă. Pista de biciclete îi aduce în siguranţă la şcoală".

Daniela Vădăsan, director şcoală Semlac: Din cei 330 de copii din şcoala noastră, peste 50% vin zilnic cu bicicleta, acum când timpul este bun, frumos. Bicicletele nu se fură. De multe ori rămân aici şi 2-3 zile, mai ales în vacanţă; dacă le uită, rămân aici.

Aproape 3 kilometri de piste de biciclete sunt construite în comuna Semlac. Amplasate lângă trotuar, şi nu pe marginea şoselei, acestea reduc la minim pericolul de un accident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Comuna din România unde s-au construit 3 km de piste pentru biciclete şi unde toată lumea pedalează. La şcoală, rastelele sunt neîncăpătoare