Antena Meniu Search
x

Video Comuna Dudeștii Vechi din Timiș, în centrul scandalului de spionaj în care este implicată Nis Petrol România: "Oamenii au fost revoltați"

Scandalul de spionaj, care are în prim plan o companie din Serbia deţinută de Gazprom, are efecte pe toate planurile. De la localnicii din satele unde firma Nis petrol caută gaze şi până la preşedintele Serbiei. Angajaţii firmei sunt suspectaţi că au trimis informaţii despre rezervele noastre de petrol la Moscova, fără a le spune oficialilor români ce ar fi descoperit. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 05.10.2022, 21:37

Vezi și

Dudeştii Vechi, Timiş, este una din localităţile din vestul ţării unde compania din Serbia NIS Petrol, deţinută de gigantul rusesc Gazprom, caută gaze şi petrol. Când au obţinut acest drept, în 2015, localnicii de aici s-au revoltat. Printre ei a fost primarul de astăzi. 

Bono Cucalan, primar Dudeştii Vechi: A stârnit multă, multă emoție și oamenii au fost revoltați, că aduc, sonde, gaze.

Reporter: Se temeau că strică solul?

Bono Cucalan, primar Dudeştii Vechi: Cel mai probabil și asta. A fost prezentat că se vine cu fracturări hidraulice care sunt interzise în UE, că se vor încalcă drepturile de proprietate și au fost multe dispute, au fost proteste atunci, mitinguri. Până la urmă, cu anumite turbulențe, au reușit să-și facă și contractul de prospecțiuni.

Pe acelaşi subiect

Anii au trecut, iar compania NIS Petrol a ajuns în faza de explorare. 

Bono Cucalan, primar Dudeştii Vechi: Una în spatele nostru, una la Beba Veche și una la Jimbolia. au scos mostre, le-au trimis la ANRM și după aceea au demolat sonda.

Zilele trecute procurorii antimafia au scotocit sediile firmei din Timişoara şi Bucureşti într-un dosar de spionaj. Anchetatorii investighează dacă din România au ieşit documente secrete despre zăcămintele de ţiţei pe axa Belgrad-Rusia. 

Iulia Pop, reporter Observator: Platforma petrolieră de la Dudeștii Vechi este doar una dintre locațiile care au fost perecheziționale de mascați și de procurorii DIICOT. În total au avut loc 9 descinderi, iar 7 persoane au ajuns la audieri. Până acum, însă, nu a fost făcută nicio reținere în acest caz.

Potrivit unor surse, în acest caz indicii ar fi venit şi din partea unor servicii secrete. 

Iulia Pop, reporter Observator: Nu ar fi respectat legea petrolului și procedurile impuse de Agenţia pentru Resurse Minerale şi ar fi transmis date despre rezervele minerale ale României, în Serbia. 

Însă, într-un răspuns pentru Observator, ANRM spune că NIS Petrol şi a respectat obligaţiile, potrivit legii petrolului, şi a transmis toate rapoartele privind operaţiunile petroliere. Acum, compania deţinută de gigantul rusesc Gazprom are activităţi de exploatare pe zăcământul comercia Teremia, din Timiş, în baza unui studiu de dezvoltare aprobat de agenţie. 

Scandalul de spionaj a ajuns la nivel înalt. A reacţionat chiar Preşedintele Serbiei

Aleksandar Vučić, preşedintele Serbiei: Asta nu are nicio legătură cu războiul pentru energie, ci cu un război politico-spionaj, pentru a-i disciplina suplimentar pe unii care sunt considerați neascultători, dar nu exclud posibilitatea unei reale vinovății a NIS, însă nu m-am ocupat de asta. Știu că nu există cetățeni sârbi, este deținut de Rusia și le vom cere informații prietenilor noștri români. 

În 2014, firma NIS Petrol a mai fost implicată într-un scandal în România. Un geolog sârb a fost oprit la graniţă cu documente secrete de serviciu. Atunci a fost deschis un dosar penal, pe care mai târziu, procurorii din Timiş l-au clasat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Comuna Dudeștii Vechi din Timiș, în centrul scandalului de spionaj în care este implicată Nis Petrol România: "Oamenii au fost revoltați"