Video Comuna minune în care este controlat până şi gustul apei. Are Wi-Fi peste tot, o şcoală unică şi clădiri cu amprentă de carbon zero
O comună din Timiş a bifat tot ce înseamnă "verde" si rescrie standardele de viaţă în mediul rural. Are cea mai modernă statie de tratare a apei din țară și o școală cum nu s-a văzut la oraș. Pană și internetul wifi e accesibil peste tot datorită accesării fondurilor europene, iar primăria nu mai foloseste demult hârtie. Toate institutiile publice sunt eficiente energetic, iar unele au amprentă de carbon zero!
Bine ați venit la Dudeștii Vechi, comuna din Timiș cu 4.000 de locuitori, cei mai multi etnici bulgari.Tehnologia de top a ajuns în micuţa localitate graţie banilor europeni. 5,5 milioane de euro a costat cea mai modernă statţe de tratare şi filtrare a apei
Filtrul instalat este realizat în colaborare cu Universitatea Tehnica din Karsrue, Germania, după zeci de ani de cercetare. Inovaţia este că datorită staturilor de rocă, apei îi poate fi dat, un gust specific. Poate să semene cu cea din muntii Alpi, de exemplu.
"Partea inferioară a filtrului are nişte stratificaţii de roci bine alese astfel încât i se poate da orice gust. Noi aici am ales să îi dăm un gust neutru, cum sunt obişnuiţi locuitorii noştri", spune Bono Cucalan, primarul Dudeștii Vechi.
Staţia nu are niciun angajat și totul e uşor controlat de pe telefon.
"Mai cumpăr apă pentru el, dar noi adulţii bem de la robinet. Foarte bine că se investeşte în comună", spune un localnic.
Până şi internetul Wi-fi de pe străzi e cu bani comunitari
Cele aproape 30 de milioane de euro atrase în ultimii ani au fost folosite ca localitatea să se transforme într-una verde, complet independentă energetic.
Şcoala cu clasele 1 – 8, în care învaţă peste 400 de copii şi-a deschis acum porţile. Clădirea nouă are 12 săli de clasă, 6 laboratoare şi cabinete pentru profesori.
"Avem câte o cameră tehnică pe fiecare nivel, instalaţiile pentru pompele de căldură şi prin aceste ţevi toate pardoselile încălzesc şi răcesc în funcţie de anotimp sau temperatura de afară", explică specialiştii. Adică aerul din sălile de clasă este schimbat complet, filtrat, răcit sau încălzit, la fiecare 50 de minute. Nici curăţenia nu se face în stil clasic.
Şcoala din Dudeştii Vechi are şi lift, nou nouţ. Vorbim de o clădire cu 2 etaje.
"Al meu e fericit, extrem de fericit. A zis că wow... o şcoală wow.. aşa nu a mai văzut în viaţa lui
E ceva diferit faţă de alte localităţi sau chiar oraşe", spun părinţii.
În curând, se vor investi 6 milioane de euro, pentru captarea apei geotermale cu ajutorul căreia se vor încălzi toate instituţiile publice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰