Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Concluziile în cazul celor 17 decese de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor: "Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale"

Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat miercuri concluziile anchetei la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament în Secţia ATI, ceea ce a dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile. Reprezentanţii Colegiul Medicilor din Bucureşti au precizat că în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.

de Redactia Observator

la 01.05.2024 , 19:54

Preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Liana Pleş, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în toate cazurile incriminate au fost implicaţi de la doi la şase medici.

„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie. Ceea ce ar fi presupus ca toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a afirmat Liana Pleş.

Ea a mai precizat că au fost audiaţi 23 de medici.

Vezi și

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a mai transmis preşedintele Comisiei de Disciplină.

Au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă

Liana Pleş a menţionat că au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…)  Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a mai declarat Liana Pleş.

Situaţia a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient

Preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat, în conferinţa de presă de miercuri, că această situaţie a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient.

„Este o situaţie fără precedent, o situaţie care a adus grave prejudicii relaţiei de încredere între medic şi pacient şi consider că noi, la Colegiul Medicilor Bucureşti, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfăşoare în condiţii corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului. Este de asemenea adevărat că ori de câte ori există informări sau sesizări care au de-a face, cel puţin cum a fost în această situaţie, cu decesul unor pacienţi sau cu alte situaţii critice, ele trebuiesc lămurite şi cel care trebuie să primeze întotdeauna este adevărul. Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă şi echidistanţă, fără transparenţă, nu putem merge mai departe”, a explicat Cătălina Poiană.

Ea a adăugat că toţi care greşesc trebuie să plătească.

„Este adevărat că absolut toţi cei care greşesc trebuie să plătească. Deci întotdeauna greşelile trebuiesc recunoscute, corectate şi cei care fac aceste greşeli trebuie să răspundă. Dar în acelaşi timp, ca şi Colegiu al Medicilor din Municipiul Bucureşti, suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical şi considerăm că în condiţiile în care ceea ce s-a cercetat aici dovedeşte că actul medical a fost un act corect, că medicii şi-au făcut datoria şi nu uitaţi, vorbim despre medici din ATI, medicii din ATI sunt medici a căror încărcare profesională şi grad de burnout este ieşit din comun, este una dintre specialităţile deficitare în toate spitalele din Bucureşti, presiunea care este exercitată asupra medicilor din anestesie şi terapie intensivă este una de excepţie, este una dintre cele mai grele şi cu mare responsabilitate dintre specialităţile medicale”, a mai transmis Cătălina Poiană.

„Dacă actul medical se dovedeşte a fi unul corect atunci acest lucru trebuie spus public”

Preşedintea Colegiului Medicilor din Bucureşti a mai afirmat că dacă actul medical se dovedeşte a fi unul corect atunci acest lucru trebuie spus public.

„Considerăm că în condiţiile în care actul medical se dovedeşte a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, este responsabilitatea noastră faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a mai declarat preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după acuzaţii referitoare la decesul mai multor pacienţi, în doar câteva zile, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), care s-a reunit în legătură cu situaţia ce vizează Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, a finalizat raportul şi l-a discutat marţi seară. 

Mai multe anchete au fost demarate, inclusiv una penală, după acuzaţii referitoare la decesul mai multor pacienţi, în doar câteva zile, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” Bucureşti, din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament.

Concluziile preliminare ale Corpului de Control

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a transmis concluzii preliminare, precizând că verificările au vizat doar activitatea administrativă a unităţii. ”Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor, după ce 17 pacienţi internaţi la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului au murit în decurs de doar patru zile. Trei angajaţi ai unităţii medicale au fost audiaţi, s-a făcut cercetare la faţa locului şi au fost ridicate documente.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Concluziile în cazul celor 17 decese de la Spitalul Pantelimon. Colegiul Medicilor: "Niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale"