Antena Meniu Search
x

Concluzia anchetelor de la Spitalul Pantelimon pentru 17 decese suspecte în 4 zile: Nicio abatere profesională; stare conflictuală permanentă în spital

Spitalul Pantelimon a făcut public raportul anchetei interne demarate după acuzaţia că medicii ar fi scăzut intenţionat doza unui medicamente care îi ţinea în viaţă pe pacienţii de la Terapie Intensivă.  Ancheta internă nu a constatat nicio abatere profesională, dar vorbeşte de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât și a Secției ATI, care trebuie remediată. În ultimii 3 ani, din spital au plecat 66 de cadre medicale - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere din cauza atmosferei tensionate, fapt ce perturbă grav activitatea profesională. Şi Corpul de Control al Ministrului Sănătății a publicat rezultatele celei de-a doua anchete. Susţine că acuzaţiile au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. 

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 17:47

Concluzia anchetelor de la Spitalul Pantelimon: Nu există nicio dovadă că o asistentă ar fi modificat din proprie inițiativa doza de noradrenalină
Concluzia anchetelor de la Spitalul Pantelimon: Nu există nicio dovadă că o asistentă ar fi modificat din proprie inițiativa doza de noradrenalină - Observator

Comisia internă de analiză formată din 5 persoane, medici din alte specialități decât ATI și un secretar, au ajuns la concluzia că nu a existat nicio abatere profesională la Spitalul Pantelimon, fiind respectate toate protocoalele și procedurile terapeutice. Nu există nicio dovadă că o asistenta ar fi modificat din proprie inițiativa doza de noradrenalină, susţine comisia.

Concluziile anchetei interne de la spitalul Pantelimon

1. Comisia nu a constatat nicio abatere profesională respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente. 

2. Rămâne în discuție presupusă fapta a depășirii grave a competenței profesionale a unei asistenței medicale care ar fi afirmat că a modificat din proprie inițiativa doza de noradrenalina, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. 

Pe acelaşi subiect

3. Se constată situații de supraaglomerare a Secției ATI și chiar depășirea capacității pentru asigurarea unor condiții medicale de foarte bună calitate. Soluția folosirii paturilor din UPU ca zona tampon pentru secția ATI nu poate fi decât o soluție de moment și de foarte scurtă durata, iar conducerea spitalului trebuie să identifice de urgență soluții pentru extinderea spațiului Secției ATI. 

4. Se impune luarea de măsuri de urgență pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat în Secția ATI, în mod deosebit a personalului mediu și auxiliar, atât în ceea ce privește cunoștințele medicale cât și modalitatea de comunicare și nivelul de empatie cu pacienții și rudele acestora 

5. Se impune luarea de urgență de măsuri de control privind respectarea riguroasă a Regulamentului Intern 

6. Se consideră că sesizarea depusă și datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât și a Secției ATI. Constatarea pe baza căreia comisia a tras această concluzie este aceea că până în octombrie 2023, în ultimii 3 ani fluctuația de cadre medicale - medici, asistente, îngrijitoare, infirmiere a fost foarte mare - 66 cadre medicale, toate motivându-și decizia de existența unei atmosfere tensionate, ce perturbă grav activitatea profesională. 

Ca o consecință a acestei situații au rămas în Secția ATI doar un număr de 3 – 4 medici care să desfășoare o activitate deosebit de complexă. După luna noiembrie 2023, odată cu schimbarea conducerii secției, atmosfera s-a ameliorat rapid iar numărul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri și bine pregătiți profesional. Acestora li s-au adăugat un număr de medici tineri din alte spitale care efectuează gărzi în unitatea noastră. 

Conducerea spitalului trebuie să depună de urgență toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situație, situație ce este atât în detrimentul bolnavilor cât și a imaginii spitalului.  Trebuie reanalizate codurile de conduită profesională pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de îndreptare a situației.

Concluziile Corpului de Control al Ministrului Sănătății după ancheta la Spitalul Pantelimon

Separat, au fost publicate şi concluziile Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătății. 

1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

2. La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

3. În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat "Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare". Începerea ativității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

"Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folosiți un număr de 96 de voluntari, nefiind eliberate în scris rezultate oficiale. Precizăm că în incinta Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București există și un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.Totodată, menționăm că de la demararea testelor și până în prezent, la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătății, cât și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au pus la dispoziția unității de Parchet toate datele și documentele solicitate de către aceasta", mai transmite Ministerul Sănătăţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Concluzia anchetelor de la Spitalul Pantelimon pentru 17 decese suspecte în 4 zile: Nicio abatere profesională; stare conflictuală permanentă în spital