Antena Meniu Search
x

Copii bolnavi de varicelă, urcați într-un avion Bucureşti-Timişoara. Medic: 'Riscul de contaminare e foarte mare'

Scandalul dintr-un avion care decola de la Timişoara spre Bucureşti deschide o nouă discuţie despre regulile de călătorie. O mamă s-a îmbarcat în aeronavă cu două fetiţe bolnave de varicelă.

Vezi și

Scandalul dintr-un avion care decola de la Timişoara spre Bucureşti deschide o nouă discuţie despre regulile de călătorie. O mamă s-a îmbarcat în aeronavă cu două fetiţe bolnave de varicelă. Cum femeia nu a vrut, sub nicio formă, să rămână la sol, copiii contagioşi au stat alături de ceilalţi pasageri, mai bine de o oră.

Mama şi copiii au trecut de toate filtrele de securitate din aeroport, fără să ridice cuiva suspiciuni. Când s-au aşezat pe scaune, atât pasagerii, cât şi personalul de la bord, au observat erupţia de pe feţele celor mici. 

ADRIAN PÎRVĂNESCU, director pentru siguranţă Aeroportul Timişoara:

Din păcate, se pare ca copiii au avut ceva pe fata, au ajuns în aeronava. Pasagera a aplicat o crema pe fata copiilor și, în momentul acela, stuardesa a sesizat comandantul.

Mai bine de o oră i-a luat personalului Tarom să o convingă pe femeie să coboare din avion. I s-au solicitat documente medicale. Şi, în absenţa lor, a fost chemat inclusiv medicul de pe aeroport, care a confirmat diagnosticul.

Varicela e o boală extrem de contagioasă, are se răspândește pe calea aerului imediat sau prin contactul direct. Astfel că pasagerii din avion, unde aerul este recirculat, sunt extrem de expuşi contaminării. 

VIRGIL MUSTA, medic boli infecţioase: 

Varicela este una dintre cele mai contagioase boli având o contagiozitate de 90%. Asta înseamnă că din 10 oameni care au luat contact cu persoana bolnava, 9 fac boala. Dezinfectia avionului este foarte greu de făcut, acolo sunt instalații de aer condiționat, aerisire, care nu se dezinfecteaza. Riscul de contaminare este foarte mare.

Varicela, rubeola, rujeola - sunt bolile pentru care pasagerii trebuie să prezinte aviz de la medic ca să poată călători. În aviz trebuie să scrie clar că nu mai sunt contagioşi şi sunt apţi de zbor. 

CRISTIAN ENE, avocat:

În situația în care cei ce au la momentul urcarii o boala de asemena natura au obligatia prezentarii unui aviz medical, în caz contrar nu au voie să urce la bordul aeronavei şi în mod corect li s-a refuzat zborul.

"Politica Tarom se bazează pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi pe practica din industrie (IATA), de a nu permite călătoria pasagerilor cu boli contagioase, decât cu certificat medical, care să confirme că a depăşit faza contagioasă a bolii." , transmite Tarom. 

Măsurile sunt necesare mai ales că şi pasagerii, în caz că se îmbolnăvesc, pot să ceară socoteală companiei de la care au cumpărat biletele de avion. 

SORIN MIERLEA, preşedinte INFOCONS:

Primul pas, consumatorul are de făcut sesizarea, reclamaţia cât şi acţionarea în instanţa de judecată, asupra companiei cu care a zburat.

Dacă un pacient cu o boală infecţioasă şi mai gravă - precum tuberculoza, în faza contagioasă - ignoră inderdicţia de a călători cu mijloace de transport în comun, riscă până la doi ani de închisoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Copii bolnavi de varicelă, urcați într-un avion Bucureşti-Timişoara. Medic: 'Riscul de contaminare e foarte mare'