Antena Meniu Search
x

Copil de 6 ani din Oradea, răpit de propriul tată care vrea ca băiatul său să învețe doar în ungurește. Bărbatul intenționează să obțină custodia exclusivă în Ungaria

Un copil de 6 ani din Oradea a fost răpit chiar de propriul său tată. Băiatul a ajuns în Ungaria, fără acordul mamei, unde bărbatul încearcă să obțină custodia exclusivă. În plus, își dorește ca fiul său să învețe doar în ungurește.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 21:09

Copil de 6 ani din Oradea, răpit de propriul tată care vrea ca băiatul său să învețe doar în ungurește. Bărbatul vrea să obțină custodia exclusivă în Ungaria - Shutterstock

Mama și tatăl copilului nu au fost căsătoriți niciodată, dar au avut o relație de 7 ani, din care s-a născut fiul lor. Femeia spune că s-au despărțit pentru că bărbatul i-ar fi interzis să vorbească românește cu copilul în casă, iar de atunci sunt într-o veşnică dispută, scrie eBihoreanul. Orădeanca a cerut ajutorul judecătorilor, care, până la un verdict final, au decis că micuţul putea face naveta între cele două grădiniţe: cea maghiară aleasă de tată și cea româno-americană unde l-a dus mama.

Obligat să vorbească doar ungurește

Anul trecut, judecătoria Oradea a decis că este în interesul copilului să înveţe într-o şcoală cu predare în limba română, „pentru ca ulterior să aplice mai uşor pentru orice liceu sau facultate din România, dacă nu va dori să plece în străinătate”. Aprecierea a fost menţinută şi de Tribunalul Bihor, în februarie 2023, care a completat, însă, cu precizarea că acest lucru nu îl opreşte pe copil să îşi „conserve şi propriile valori etnice prin păstrarea limbii maghiare în comunicarea personală cu familia paternă”.

„Războiul” părinților nu s-a încheiat însă aici. Pe 11 septembrie, bărbatul ar fi trebuit să-l ducă la deschiderea festivă a anului şcolar, iar seara să-l restituie mamei. Însă copilul nu a mai apărut. În aceeași seară, mama a sesizat la poliție dispariția băiatului și a depus o plângere împotriva tatălui, pentru lipsire de libertate, rele tratamente aplicate minorului şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

Pe acelaşi subiect

Trimis la psiholog

Pe 20 septembrie, instanţa constată că „faţă de minor s-au exercitat de către pârâtul-agresor acte de violenţă socială și spirituală, prin izolarea sa intenţionată de mamă, prieteni şi colegi, și forțarea să vorbească și să învețe în limba maghiară”. În plus, tatălui i se interzice să se mai apropie de copil timp de trei luni, în care trebuie să meargă la psiholog.

Doar că bărbatul se refugiase cu copilul în Ungaria. De dincolo de graniță, bărbatul a transmis poliţiştilor orădeni că vrea să obțină custodia exclusivă a copilului, printr-un proces pe care să-l deschide în Ungaria. În paralel, a atacat, printr-un avocat, hotărârea Judecătoriei Oradea, sperând să obţină anularea ordinului de protecţie emis de magistrații români.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Copil de 6 ani din Oradea, răpit de propriul tată care vrea ca băiatul său să învețe doar în ungurește. Bărbatul intenționează să obțină custodia exclusivă în Ungaria