Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban a anunțat noi măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, în ședința de Guvern de marți seara, o serie de măsuri suplimentare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 10.03.2020, 19:56

Premierul Ludovic Orban
Ludovic Orban, noi măsuri pentru combaterea coronavirusului: "Poliţia de Frontieră să crească vigilenţa la toate punctele de intrare în ţară" - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, în ședința de Guvern de marți seara, o serie de măsuri suplimentare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Premierul a declarat că Italia este o "zonă roșie" iar fiecare român care se întoarce din Peninsulă trebuie să respecte regulile privind izolarea. Orban le-a cerut miniștrilor, în acest sens, să mărească vigilența, atât la frontiere, cât și în comunitățile locale.

Totodată, premierul a spus că este nevoie de epidemiologi "ca de aer" pentru ca anchetele epidemiologice să fie făcute la timp, iar persoanele care au intrat în contact cu suspecții sau pacienții cu coronavirus să fie identificate la timp.

Ludovic Orban a mai precizat că Guvernul are fondurile necesare pentru a asigura sprijinul familiilor izolate, în condițiile legii.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban:

- Trebuie să creștem determinarea în lupta contra coronavirusului și mai ales în luarea de măsuri de combatere, de anticipare și de asemenea să pregătim și analize de impact și în alte domenii. Va atrag atenția că în urmă deciziei autorităților italiene că toată Italia să fie în carantină, Italia este o zonă roșie. Trebuie să aveți mobilizare și să-i transmiteți comandantului Poliției de Frontieră să crească vigilența și în alte puncte de intrare în țară. 

- Transmiteți Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență să crească capacitatea, după cum evoluează epidemia în alte țări, este probabil că în curând să trebuiască să instituim în prima fază izolarea la domiciliu, trebuie urmărit numărul de cazuri pe zone, astfel încât să informați Ministerul de Interne pentru a ști ce tipuri de măsuri să luăm pentru cei care vin din zone afectate. În plus, e o chestiune legată de izolarea la domiciliu. În afară de verificările făcute prin poliție, jandarmerie, ar trebui să responsabilizați reprezentanții autorităților locale, pentru respectarea izolării la domiciliu, pentru inventarierea familiilor care au nevoie de susținere pentru aprovizionarea cu mâncare și a persoanelor care pot beneficia de sprinjin, în condițiile legii. Să transmiteți că nu e o problema legată de buget, avem capacitatea de a susține din buget costurile pentru persoanele izolate la domiciliu.

- Creșteți efectivele de medici implicați în anchetele epidemiologice. Avem epidemiologi care nu au locuri de muncă. Avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Găsite soluții, semnate contracte de colaborare, trebuie implicate și alte categorii de medici, avem nevoie de creștere. [...] Pentru creșterea vitezei de derulare trebuie să le identifica, unele persoane sunt mai greu de identificat. Aici poliția trebuie să intervină imediat pentru localizarea persoanelor la domiciliu pentru a efectual anchetă epidemiologică la timp. Este necesară creșterea numărului de epidemiologi. Să îmi prezentați un plan.

Ludovic Orban: Cea mai probabilă dată pentru alegerile locale, 28 iunie

"Cred că în premieră în politica românească în ultimii 20 de ani am invitat partidele la o consultare despre data alegerilor locale şi la alte reglementări aferente. PSD a arătat din nou că nu înţelege democraţia, nu a fost prezent. Cu celelalte partide a rezultat ca cea mai probabilă data, data de 28 iunie", a declarat Ludovic Orban.

El a spus că a luat în calcul mai multe argumente legare de derularea campaniei după creşterea temperaturilor, astfel încât în funcţie de evoluţia epidemiei să existe un impact minim.

"Am ţinut cont de examentul de capacitate şi Bacalaureat, care ar trebui să se finalizeze. 4 şi 21 iunie ar fi pus probleme pentru cele două examene. Nu va exsta o interferenţă între procesul electoral şi cel de organizare a acestor examene", a dat asigurări premierul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ludovic Orban a anunțat noi măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului