Antena Meniu Search
x

Coronavirus în România, restricţii anunţate de autorităţi. Se interzice orice eveniment cu peste 1.000 de persoane (Video)

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, au anunţat mai multe restricţii în Romania, în privinţa infecţiei cu noul Coronavirus (COVID-19).

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 08.03.2020, 18:08

  • Restricţii anunţate de autorităţile române, pentru prevenţia coronavirusului.
  • Apel pentru românii care vin în România sau cei care pleacă din ţară.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, au anunţat mai multe restricţii în Romania, în privinţa infecţiei cu noul Coronavirus (COVID-19).

Doctorul Arafat a anunţat că se vor suspenda cursurile în toate instituţiile de învăţământ unde au existat persoane depistate cu coronavirus până pe 31 martie, se interzice organizarea evenimentelor la care urmează să participe un număr de peste 1.000 de persoane, meciurile de fotbal se vor organiza fără spectatori. De asemenea, se instituie restricţii în spitale, în privinţa aparţinătorilor, dar şi a studenţilor de la medicină şi farmacie care se află în practică.

Update 17:50 - Autorităţile române au anunţat că o femeie în vârstă de 70 de ani, din Mureş, a fost depistată pozitiv cu coronavirus, devenind al 15-lea caz de infectare cu covid-19 în România.

Update 16:20: Autorităţile au anunţat al doilea caz de coronavirus în Bucureşti. Este vorba despre o femeie în vârstă de 42 de ani, prietenă cu bucureşteanul de 49 de ani, deja confirmat pozitiv în cursul zilei de sâmbătă. Femeia se află deja în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Matei Balș.

Update 16:00 - Competițiile sportive se vor desfășura în județul Maramureș fără spectatori, informează autorităţile locale.

Update 15:50 - Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, intrunit in regim de urgenta, a hotărât suspendarea cursurilor si lucrarilor practice precum si a examenelor pentru toti studentii facultatilor din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti incepand cu data de 09.03.2020 si pana la data de 31.03.2020.

Update 14:37 - Bookfest Timişoara, care urma să aibă loc între 12 şi 15 martie, precum şi toate evenimentele organizate la Sala Palatului luna aceasta au fost anulate. Concertul trupei Boney M., programat duminică seară, la ora 20.00, a fost anulat

Update 13:38 - Reprezentanţii Wizz Air au anunţat, duminică, suspendarea tuturor zborurilor din România spre nordul Italiei, cel puţin până la începutul lunii aprilie.

Update 13:30 - LPF anunţă că următoarele meciuri din Liga 1 vor fi organizate fără spectatori.

Update 13:18 - Meciul FCSB - Universitatea Craiova, programat duminică seară, pe Arena Naţională, se va disputa fără spectatori.

Măsuri împotriva coronavirusului, anunţate de autorităţile române

Autorităţile precizează că aceste măsuri sunt preventive, dar se impun. Doctorul Raed Arafat precizează că măsura interzicerii organizării evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane se aplică imediat, la nivel naţional. Astfel, orice eveniment la care participă acest număr de persoane este strict interzis.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Doctorul Arafat precizează că acestea sunt doar primele măsuri şi pot fi urmate de altele, în perioada imediat următoare.

"În ultimele două zile au fost întâlniri de discutii, pentru a analiza situatia si pentru a lua unele masuri preventive. Este posibil să fie urmate de altele, in cursul analizei", a spus doctorul Arafat.

Doctorul Arafat face apel la responsabilitate şi roagă cetăţenii români care vor să se întoarcă în ţară din zonele aflate în carantină pentru coronavirus să nu revină în România, până la rezolvarea problemelor în zona respectivă. De asemenea, românii care vor să plece înainte de terminarea perioade de izolare la domiciliu din România, sunt rugaţi să nu o facă, deoarece pot crea probleme grave. De asemenea, dacă o persoană pleacă din izolarea la domiciliu înainte de 14 zile va primi o amendă de 20.000 de lei.

În cazul în care românii care au terminat perioada de izolare şi vor să plece în străinătate, aceştia au nevoie de o adeverinţă  medicală care să ateste că au executat perioada de izolare de 14 zile şi apoi pot să călătorească unde doresc.

De asemenea, românii care execută perioada de izolare în alte ţări şi au adeverinţă medicală de la autorităţile ţării unde au fost în izolare, pot intra fără probleme în România.

Doctorul Arafat a anunţat că vor fi mai multe centre unde se vor face teste pentru coronavirus.

De asemenea, referitor la decontarea cheltuielilor pentru carantină, exista un proiect cu o procedura de decontare, care include persoanele care nu se pot autosusţine şi sunt în izolare la domiciliu, de la caz la caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Evenimente » Coronavirus în România, restricţii anunţate de autorităţi. Se interzice orice eveniment cu peste 1.000 de persoane (Video)