Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Loviţi de pesta porcină şi de pandemie, crescătorii de porci mai au o singură opţiune pentru a-şi vinde produsele

Când nu e pandemia de vină, e pesta porcină, şi tot la acelaşi rezultat ajungem. Ce facem cu porcul de Crăciun? În Gorj, din cauza focarelor de pestă care s-au extins în ultima vreme, crescătorii nu îsi mai pot vinde carnea nicăieri. Internetul rămâne singura soluţie.

de Diana Speretoiu

la 09.12.2020 , 13:34

  • Focarele de pestă porcină s-au extins în Gorj.
  • Crescătorii de porci nu-și mai pot vinde produsele nicăieri.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Crescătorii de porci din Gorj nu mai au nicio soluție. În zonă s-au extins focarele de pestă porcină, așa că s-au impus restricții și a fost interzisă comercializarea porcilor.

Unii își încearcă norocul pe internet, unde au postat anunțuri că vând carne de porc, cu prețuri începând de la 10 lei kilogramul.

Specialiștii de la DSVSA recomandă să nu cumpărăm carne de porc de pe internet pentru că așa riscăm să aducem acasă produse dintr-o zonă afectată de pestă.

Vezi și

Acum, gospodarii pot sacrifica porcii de Crăciun doar pentru consum propriu și doar după ce carnea a fost examinată de un medic veterinar. 

Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, cu aproape 30%

În cel mai secetos an din istorie, cerealele se scumpesc şi asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc. Cum nu mai avem prea multe ferme româneşti, cumpărăm din alte ţări.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: "Preţurile vor creşte cu 25-30 la sută. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc."

Statisticile arată că doar 30% din carnea de porc de la raft provine din fermele româneşti. Restul de 70% este acoperit din importuri. Numai în prima jumătate de an, România a cumpărat din alte ţări carne de porc de peste 292 milioane de euro, la preţuri mai mari decât în 2019. Un kilogram costă acum între 18 şi 24 de lei.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Loviţi de pesta porcină şi de pandemie, crescătorii de porci mai au o singură opţiune pentru a-şi vinde produsele