Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a devenit "Delta din Carpaţi" o simplă amintire. Perioadele lungi de arşiţă şi secetă au schimbat total peisajul

Seceta pune în pericol rezervaţii naturale unice în ţară! Nivelul apei a scăzut îngrijorător în parcul natural Văcăreşti, oaza urbană a Capitalei, şi ameninţă specii protejate de păsări. Dezastru şi în Rezervaţia Dumbrăviţa, din apropiere de Braşov, supranumită Delta din Carpaţi. Dintr-o zonă verde, a devenit teren sterp, plin de crăpături şi uscăciuni. 

de Redactia Observator

la 26.08.2024 , 19:54

Lacul Dumbrăviţa, din rezervaţia cu acelaşi nume, s-a evaporat aproape complet. Peştii au dispărut, iar aceeaşi soartă ar putea avea şi cele peste 200 de specii de păsări rare care îşi au cuibul acolo. Perioadele lungi de arşiţă şi secetă au schimbat total peisajul.

Delta din Carpaţi a rămas o simplă amintire

La Rodbav, Delta din Carpaţi a rămas o simplă amintire. Pontoanele pentru pescuit au devenit inutile (coboară în cel ce era lac, cândva) - pământul este surpat până la o adâncime foarte mare - 15, poate 20 de cm, scoicile arată aşa cum le vedeţi iar întreaga suprafaţă a acestui lac a devenit o întindere aridă, secată de orice urmă de apă.

Vezi și

"Soluțiile sunt la statul român, care răspunde de ariile protejate. Soluții tehnice cu siguranță există, noi ne-am gândit la câteva, fie din agfifer, din pânză freatică, fie de exemplu de acolo chiar din Olt, pot fi făcute pompări", spune Dan Ionescu, reprezentant științific Ramsar România. 

Cine trece prin zonă se îngrozeşte de priveliştea naturii moarte. "Păsările...anul asta au fost foarte puține. Că nu au avut apă. Ele au simțit primele că o să fie seceta", spune un localnic. "De două, trei luni de zile nu mai plouă, doar a târâit puțin...dar s-a oprit", adaugă altcineva. 

În pericol este şi Delta Văcăreşti din Capitală

În pericol este şi Delta Văcăreşti din Capitală, unde trăiesc 180 de specii de păsări, cele mai multe protejate la nivel național și internațional. Scăderea nivelului de apă se vede cel mai bine de la înălțime. În lac este mai mult nisip decât apă și asta au observat și oamenii care trec des pe aici. Sutele de specii de pești, păsări și plante care fac parte din ecosistemul parcului național Văcărești sunt puse în pericol din cauza secetei.

"Seceta. Cred că se cunoaște. Vegetația e puțîn mai ofilită, nivelul apei sigur e mai mic. Noi venim de ceva ani și nu am văzut chiar atât de scăzut nivelul apei", spune un localnic. "În august ploile au fost foarte puţine şi complet insuficiente pentru pânza freatică din zona Capitalei, iar temperaturile, în continuare, extrem de ridicate", explică Simona Căpşună, meteorolog.

Plan de management pentru salvarea biodiversităţii

Biologii care supraveghează Delta Văcăreşti spun că există un plan de management pentru salvarea biodiversităţii. "Suntem pregătiți să intervenim dacă situația scapă de sub control și observăm un pericol la adresa viețuitoarelor din parc. Deci, cu siguranță un risc există", spune Alexandru Birău, biolog al Parcului Văcăreşti.

Administratorii Parcului Văcăreşti speră că ploile anunţate de meteorologi vor remedia situaţia. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Evenimente » Cum a devenit "Delta din Carpaţi" o simplă amintire. Perioadele lungi de arşiţă şi secetă au schimbat total peisajul