Cum arăta Mihai Viteazul în realitate? Chipul voievodului, reconstruit pe probe ştiinţifice, cu tehnică de ultimă generaţie
Cum arăta Mihai Viteazul în realitate? Chipul voievodului a fost reconstruit cu cea mai mare acurateţe de până acum, fiind utilizate date ştiinţifice.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Cum arăta Mihai Viteazul în realitate? Chipul voievodului a fost reconstruit cu cea mai mare acurateţe de până acum, fiind utilizate date ştiinţifice şi tehnică de ultimă generaţie.
Un sculptor a realizat în premieră națională portretul tridimensional al acestuia, pe baze științifice, utilizând măsurătorile realizate de un antropolog în anul 1920 și folosindu-se de proceduri de reconstrucție facială specifice anului 2017. Aceasta este probabil reprezentarea cea mai apropiată de realitate a domnitorului, la vârsta de 43 de ani, cât avea în momentul morții.
Expoziția „Figuri unificatoare” deschisă la Muzeul Municipiului București, Palatul Șuțu, prezintă bustul lui Mihai Viteazul, de fapt o reconstrucție facială realizată în premieră națională, după măsurătorile craniului de la Mănăstirea Dealu, făcute în 1920 de marele antropolog Francisc Rainer și realizat de sculptorul Radu Tudor Panait cu ajutorul și la inițiativa dr. Adrian Majuru, directorul muzeului.
Alături de Radu Tudor Panait, la proiect au mai lucrat Hadrian Gavri, Andrei Sibisan, George Pantazin și Doru Mazilu.
La baza procesului, desfășurat în perioada 2016 – 2017, au stat măsurătorile realizate de către profesorul Rainer în anul 1920 asupra relicvei de la Mănăstirea Dealu. Chipul voievodului este restituit în expoziție în trei etape, de la reproducerea craniului până la o imagine complexă a chipului, foarte apropiată de cea reală. (sursa)
Mihai Viteazul a fost domnul Țării Românești între 1593-1600. Pentru o perioadă (în 1600), a fost conducător de facto al celor trei mari țări medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰