Antena Meniu Search
x

Video Cum au ajuns 3 brăţări preistorice româneşti să fie licitate la Monaco pe zeci de mii de euro, drept relicve celtice. Poveste cusută cu aţă albă

Trei brăţări preistorice din aur, scoase la licitaţie la Monaco, drept podoabe celtice, s-au întors în patrimoniul României. Un belgian voia să le vândă şi le-a spus poliţiştilor că le-a găsit îngropate în curtea lui. Procurorii au, însă, informaţii că un român le-a scos clandestin din ţară, cu puţin timp înainte să fie scoase la vânzare. 

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 21:02

Vezi și

Ancheta a început în toamna lui 2020, când două brăţări au apărut în catalogul unei licitaţii la Monte Carlo. Bijuteriile, din secolul 12 înainte de Hristos, erau vândute cu preţuri cuprinse între 80.000 şi 100.000 de euro. Poliţiştii români de la investigaţii criminale s-au autosesizat şi au început investigaţia, la care au participat colegii lor din Belgia. 

Brăţări de patrimoniu recuperate

"Deponentul brăţărilor este un cetăţean belgian care declarase casei de licitaţii că ar fi găsit brăţările în jurul anului 1980 când a efectuat lucrări la adresa sa de domiciliu. Poliţia belgiană a făcut o percheziţie la domiciliul deponentului unde a fost identifictă şi o a treia brăţară", a declarat Ioan Șandru, PICCJ.

Istoricii şi-au dat seama că bijuteriile provin din situri arheologice din nord-vestul României. Arheologii şi-au dat repede seama că nu sunt celtice, cum pretindea belgianul. 

Pe acelaşi subiect

"Au fost realizate din aur nativ, spălat în nisipurile şi pâraiele care cobaoară din Apuseni şi se înscriu într-o categorie de piese care definesc cultura tracilor timpurii. De ce s-a încercat vânzarea lor ca fiind celtice? E simplu. În Europa occidentală ca şi pe piaţa de antichităţi cuvântul celt e cunoscut. Deci nici vorbă să fie celtice", spune Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României.

Belgianul a fost reţinut

Belgianul a fost reţinut de poliţişti. A rămas la varianta lui, că a găsit brăţările în curtea lui, dar anchetatorii spun că un român le-a scos ilegal din ţară. "În urma percheziţiei informatice a dispozitivelor ridicate de la cetăţeanu belgian au rezultat date şi informaţii cu privire la unele legături dintre acesta şi un cetăţean român", adaugă Ioan Șandru, PICCJ.

Brăţările tracice vor ajunge acum în custodia Muzeului Naţional de Istorie. "Mi-aş dori ca semnalul de astăzi să continuie şi să avem mult mai mare grijă de ceea ce înseamnă protecţia şi circulaţia patrimoniului în România", a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Poliţiştii îl caută acum pe românul care a scos brăţările din ţară. El va fi acuzat de furt calificat şi operațiuni de export ilegal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cum au ajuns 3 brăţări preistorice româneşti să fie licitate la Monaco pe zeci de mii de euro, drept relicve celtice. Poveste cusută cu aţă albă