Cum au redescoperit copiii magia Crăciunului autentic la Muzeul Țării Crișurilor
La Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, magia sărbătorilor de iarnă prinde viaţă pentru toţi. În această perioadă, muzeul se transformă într-un tărâm de poveste, unde sute de figurine din turtă dulce şi ornamente din ceramică prind culoare sub mâinile iscusite ale copiilor.
Zilele acestea, copiii care au trecut pragul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea s-au întors în timp şi au învăţat să împodobească bradul de Crăciun, aşa cum o făceau bunicii lor, în urmă cu mai bine de jumătate de secol. În mijlocul unei atmosfere de sărbătoare, micuții artizani şi-au pus imaginaţia la încercare, şi au creat ornamente din hârtie, turtă dulce și ceramică.
Şi cum fiecare copil a primit propriul brăduţ din ceramică, micii artiştii au reuşit să creeze o mulțime de decoraţiuni. "Am făcut un aranjament pe mai multe buline. Cel mai greu a fost să pictez bradul verde. Eu am făcut un ren din suflet. Ce mai pui tu în brad, pe lângă renul acesta? Globuri. beteală, poate şi un om de zăpadă".
Şi cum renul moşului a prins viață în mâinile iscusite ale copiilor, şi a devenit o mică bijuterie a sărbătorilor, cei mari au avut grijă să împărtăşească cu micuţii istoria podoabelor de Crăciun, din vremuri demult uitate.
"Potrivit legendei, Martin Luther, preot catolic, a fost primul care s-a gândit să decoreze bradul cu mici lumânări aprinse, după ce într-o seară, în drum spre casă, a văzut spectacolul fulgilor de zăpadă", a declarat Dalida Moga, educator muzeal.
În luna decembrie, copiii din Bihor vor avea ocazia să exploreze tradițiile fermecătoare ale satului, specifice sărbătorilor de iarnă, iar odată cu ele, vor descoperi obiceiuri vechi, pline de magie și poveste, care aduc la viață spiritul autentic al Crăciunului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰