Antena Meniu Search
x

Video Cutremurul de 5,2 din Gorj, o "surpriză" pentru directorul INFP. Camerele de supraveghere au filmat când pământul a început să se clatine

Aproape jumătate de ţară a intrat în panică ieri. Un cutremur de 5,2 pe Richter, cu epicentrul în Gorj, a clătinat serios pământul şi i-a scos din case pe oameni. Spaima a fost cu atât mai mare cu cât în Oltenia nu se înregistrează prea des cutremure cu magnitudine mare. Seismul a fost urmat de încă patru replici, ultima dintre ele la aproape o oră distanţă. Toate au fost cutremure de suprafaţă şi au avut epicentrul în aceeaşi zonă din Gorj. Din fericire, n-au fost victime şi nici nu s-au înregistrat pagube. 

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 08:02

Vezi și

Târgu Jiu, judeţul Gorj

Era ora 16 şi 58 de minute când pământul a început să se clatine.

Oameni aflaţi la cumpărături într-un magazin din Târgu Jiu o iau la fugă spre uşă. În spatele lor cad produsele de pe rafturi. Vânzătoarea fuge şi ea. Apartamentele din blocuri sunt zguduite bine. 

S-au mişcat pereţii. A plecat patul cu mine. 

Pe acelaşi subiect

Blocul parcă era o pendulă. Uite aşa se mişca. Rău de tot s-a simţit. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În comuna Runcu, județul Gorj, s-a simţit cel mai bine violenţa seismului. Camerele de supraveghere au înregistrat mişcarea puternică.

Adi Câmpeanu, primar Runcu: Au început câinii să urle, animalele, e ceva ce nu am mai simţit niciodată. Şi sperietura după ce s-a întâmplat în Turcia, dar parcă şi cutremurul. Nu se mai termina. Înţeleg o secundă, două, trei, dar nu au fost nici cinci, şase secunde. Parcă nu se mai termina. 

La câţiva kilometri distanţă, chiar şi păsările dintr-o gospodărie o iau la goană speriate când îşi dau seama că se mişcă pământul sub ele. 

Cutremurul a fost resimțit în 18 judeţe din sudul, vestul şi centrul ţării. Inclusiv în Serbia şi Bulgaria

Cutremurul a avut 5,2 grade, iar epicentrul a fost la doar 20 de kilometri de Târgu Jiu. Adâncimea mică, de doar 17 kilometri, a făcut ca undele să fie resimţite în 18 judeţe din sudul, vestul şi centrul ţării. Inclusiv în Serbia şi Bulgaria.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Epicentrul a fost în Gorj. L-am resimţit foarte tare, ne-am panicat în primă fază, pentru că părea că intensitatea creşte constant. A plecat de la o simplă mişcare, dar intensitatea a fost mare. Cel puţin eu nu am mai simţit un astfel de eveniment. 

Laurențiu Turcilă, primar Lelești: Oamenii sunt speriaţi, vă daţi seama, şi după tot ce s-a produs în Turcia, a venit (n.r. cutremurul) destul de rău acum, pentru ei. 

Seismul s-a simţit puternic şi în Caraş Severin

Într-un apartament din oraşul Vulcan din Hunedoara, câinii au sărit în pat de frică. În Haţeg, un tată şi-a luat rapid copilul de mână. Într-o secundă, întreaga familie iese din casă. 

Aoleu! Se mişcă patul! Se mişcă şi patul!

Seismul s-a simţit puternic şi în Caraş Severin. 

Iar în Cluj-Napoca, camerele de supraveghere din centrul oraşului au surprins aceleaşi imagini.

Am simţit cum se mişcă clădirea, fiind la un etaj superior.

S-au auzit jaluzelele mişcându-se şi am simţit puţin la picioare şi birourile că se mişcă.

La Craiova, oamenii au ieşit în stradă speriaţi

S-a mişcat scaunul şi biroul un pic cu noi.

A trosnit aşa un pic.

Au trosnit geamurile. 

Ne-am panicat puţin. A trecut repede, măcar atât. Câteva secunde. 10-15 secunde, pe acolo.

Cutremurul s-a simţit şi în Timişoara. 

Am simţit un pic că se mişcă, dar nu am fost sigură dacă e cutremur sau nu.   

Cutremurul din Gorj a fost urmat de patru replici

În fiecare judeţ, ISU a trimis în teren echipe de recunoaştere. 

Raed Arafat: N-au venit apeluri de pe 112 şi colegii care au ieşit la verificări, toţi au raportat lipsa unor efecte. Este normal, având în vedere tragedia din Turcia, ca un astfel de cutremur să fie mai atent monitorizat. 

Cutremurul a fost urmat de patru replici. Cea mai mare, de 3,4 pe Richter, la aproape o oră distanţă de primul seism. Toate cu epicentrul în aceeași zonă seismică din Gorj.

Constantin Ionescu, director general INFP: A fost cel mai mare de până acum, este o surpriză și pentru noi, pentru că ne ocupăm de cutremure.

În Gorj a mai fost un seism de suprafaţă la sfârşitul lunii ianuarie, însă cu magnitudinea de doar 2,8.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Cutremurul de 5,2 din Gorj, o "surpriză" pentru directorul INFP. Camerele de supraveghere au filmat când pământul a început să se clatine