David Popovici, criticat de un profesor de economie după ce a dat 150.000 de euro pe un Porsche Spyder: "Mai bine cumpăra un apartament şi îl închiria"
David Popovici a iscat o dezbatare aprinsă în România după ce a ales să-şi cumpere o maşină. Campionul olimpic a plătit 150.000 de euro pentru un Porsche Spyder, maşina pe care şi-a dorit-o dintotdeauna.
- Coaliţia decide azi candidatul comun la prezidenţiale. Ce variante separate pregătesc în culise PSD şi PNL. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- De ce este atât de importantă Groenlanda şi motivele pentru care Trump e interesat să cumpere cea mai mare insulă din lume
Cristian Păun, profesor de economie, crede că Popovici a făcut o greşeală de calcul. În opinia lui, un apartament ar fi fost o investiţie mult mai bună, ţinând cont că l-ar fi putut închiria şi şi-ar fi recuperat banii.
Păun o oferă drept exemplu pe Ana Maria Brânză, o altă sportivă medaliată la Jocurile Olimpice, care a investit banii câştigaţi din sport.
"David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla. Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina "visurilor" lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina "visurilor" lui. A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro. Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu. Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.
- Zeci de poliţişti din Buzău şi-au luat liber în semn de protest faţă de "Ordonanţa Trenuleţ". Au donat...
- Sat din Giurgiu, terorizat de un puşti poreclit "tâlharul". Şi-a jefuit vecinii în vârstă şi i-a bătut, dar e...
- Bărbat de 36 de ani din Dolj, salvat după ce a căzut într-o fântână adâncă de aproape 30 de metri
- Tânăr drogat şi fără permis, cursă nebună prin Constanţa cu poliţia pe urme. După kilometri buni, a rupt-o...
- Atac în stil mafiot în Satu Mare. După ce maşina i-a fost incendiată, proprietarul a primit ameninţări cu moartea
Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți. De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate.
Un caz similar, dar complet pe dos, este al Anei Maria Brânză (14 medalii de aur). Povesteam cu ea la FIT (Finanțe pe Înțelesul Tuturor - seria de videoclipuri "De toti banii") că pe ea au ghidat-o financiar părinții. Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere... Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr...", se arată în postarea lui Cristian Păun.
Înapoi la Homepage
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰