Antena Meniu Search
x

Video "De bine, de rău, merită". Reacţia unei femei din Aninoasa după ce a văzut containerele în care autorităţile vor să-i mute pe cei afectaţi de cutremurele din Gorj

Sute de localnici din Aninoasa una dintre cele mai afectate localităţi de cutremurele care au avut loc în Oltenia în ultimele două săptămâni, refuză să plece de acasă. Pentru că locuiesc în imobile şubrede, vechi de 130 de ani, autorităţile au vrut să îi mute pe oameni în containere pe perioada reabilitării. Au mers din uşă în uşă dar au reuşit să convingă azi doar 20 de persoane.

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 20:12

Vezi și

11 containere în care pot locui câte patru persoane, folosite de spitale în pandemie, au fost aduse pe terenul de sport din apropierea Primăriei Aninoasa. Teama că un nou cutremur le va dărâma locuinţele i-a convins pe unii că trebuie să plece de acasă.

Doar 20 de persoane au mers să vadă locul

Bianca, localnică: La o primă vedere, nu am fost încântată 100%, dar acum, de bine, de rău, merită. Decât să stai acolo, să stai cu frică, că avem şi copii. Pică pe noi.

Localnică: Faţă de la noi din colonie, foarte în siguranţă. Vă daţi seama cu ce spaimă şi cu stres trăim acolo. Cum am auzit ceva, am fugit, desculţi, cum am apucat. Am dormit îmbrăcaţi, încălţaţi.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Am trei copii mici. Am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni. Dacă ar fi să cadă, Doamne fereşte, ce fac? Pentru asta, mă mut, că n-avem ce face.

Totuşi, doar 20 de persoane au mers să vadă locul care le-ar putea fi casă în următoarele luni.

Călin Petru Marian, prefect Hunedoara: Să doarmă liniştiţi, să aibă grijă de copii. Unii încearcă să se mai gândească, să nu-şi lase casa, dar prin dialog, cred că reuşim să-i convingem să se mute să putem să consolidăm clădirile.

560 de localnici, dintre care peste 100 sunt copii, locuiesc acum în imobile construite în secolul al XIX-lea

În total, 560 de localnici, dintre care peste 100 sunt copii, locuiesc acum în imobile construite în secolul al XIX-lea. Toate au fost avariate de cutremurele din Gorj din ultimele două săptămâni. 40 de kilometri despart Aninoasa de epicentrul celor două mari seisme, de 5,2 şi 5,7 pe Richter.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Cele 11 clădiri care trebuie să fie evacuate au fost construite în urmă cu 130 de ani şi nu au fost reabilitate niciodată. De 30 de milioane de lei are nevoie primăria ca să le consolideze.

Nicolae Dunca, primar Aninoasa: Am fost vineri cu expertul pe teren. Toate clădirile se pot consolida. Nu a dat pentru niciuna soluţie de demolare. Sunt destul de solide.

Cei care se vor muta în containerele puse la dispoziţie de autorităţi vor avea parte de condiţii de trai decente: căldură, curent, spaţiu pentru gătit şi toaletă, ambele, la comun. În următoarea perioadă, alte 80 de conaintere vor fi aduse în oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » "De bine, de rău, merită". Reacţia unei femei din Aninoasa după ce a văzut containerele în care autorităţile vor să-i mute pe cei afectaţi de cutremurele din Gorj