Antena Meniu Search
x

De ce a ucis criminalul din Botoşani sau cum se putea salva Petronela de furia bolnavă a băiatului de 16 ani (Video)

Crima şocantă de la marginea oraşului Botoşani, unde o fată de 18 ani a fost ucisă cu 30 de lovituri de cuţit de un băiat de 16 ani, a îngrozit o ţară întreagă.

Crima şocantă de la marginea oraşului Botoşani, unde o fată de 18 ani, Petronela Mihalachi, a fost ucisă cu 30 de lovituri de cuţit de un băiat de 16 ani, Bodan Ionel, a îngrozit o ţară întreagă.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Observator, psihologul Mihai Copăceanu, a încercat să dea o explicaţie gestului extrem de violent al tânărului.

Specialistul spune că, uneori, crima între adolescenţi este inexplicabilă, mai ales pentru părinţi, dar şi pentru unii dintre psihologi şi psihiatri.

"În România, crimele între adolescenţi sunt mult sub media europeană, sunt chiar sub media din Statele Unite, unde adolescenţii au acces foarte uşor la armă şi comit astfel de crime. 

De obicei, băieţii sunt cei care ucid folosind o armă. În cazul acesta este vorba despre un cuţit, deci clar un caz de violenţă.

Până în 28 de ani, tinerii nu sunt dezvoltaţi neuro-cognitiv aşa că orice însemană pentru ei o emoţie puternică, fie că este vorba despre furie, angoasă poate fi greşit gestionată.

Este uimitor faptul că un astfel de personaj are la el un cuţit, în sensul că avea nişte trăsături impulsive, nu-şi putea stăpâni furia şi cumva s-a gândit la un astfel de act", spune Copăceanu.

La fel de greu de explicat sunt şi cele 30 de lovituri de cuţit aplicate cu furie de băiat.

"Este foarte greu să intri în mintea unei persoane care a ucis, în mintea unui criminal. Încă nu avem o expertiză psihiatrică, nu ne putem pronunţa, însă sunt persoane care regretă crima, care spun că nu îşi mai amintesc...îşi pierd uzul raţiunii.

Este un gest de furie faţă de o persoană care i-a refuzat sentimentele amoroase.

Avem situaţii în care, pe fondul depresiv, au loc astfel de fapte criminale", explică psihoclogul.

Se mai putea salva Petronela?

Mihai Copăceanu spune că sunt persoane care funcţionează în da şi nu.

"Ori accepţi să fii iubita mea, ori te ucid. Dar nu a fost nimeni prezent acolo, nu ştim ce s-a întâmplat şi nu ne putem pronunţa. Pentru adolescenţi este greu de gesionat astfel de impulsuri şi uneori un refuz poate fi catastrofal. 

Sunt situaţii când nota 4 la Chimie poate să fie la fel de dramatic. Sunt adolescenţi care s-au sinucis pentru că nu au putut accepta o diminuare a propriei lor imagini", atrage atenţia psihologul român.

Potrivit specialistului, pentru un adolescent o banală respingere amoroasă poate să fie sfârşitul lumii şi să ducă la gesturi criminale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » De ce a ucis criminalul din Botoşani sau cum se putea salva Petronela de furia bolnavă a băiatului de 16 ani (Video)